Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Paris – återseendets glädje

Café Turenne – en återkommande favorit

Paris – städernas och romantikens stad, är ett måste lite då och då. Första gånger jag var i Paris stod alla berömda sevärdheterna på ”måste – göra” listan, men numera tar jag mer tid till att njuta enbart av atmosfären och stämningen. Jag är långt ifrån någon Pariskännare, men jag har lärt mig att varje arrondissement har sin speciella karaktär. Visst är det roligt att insupa lyxen på Champs Elysée, titta in i butiker som Dior, Chanel och botanisera bland exklusiva varor, fönstershoppa är i alla fall gratis! För mig är det franska köket definitivt ett av världens bästa och för matälskare är ett besök på Fauchon och Heliard mer eller mindre nödvändigt.

Det finns så mycket mer och de senaste gångerna har Marais, även kallat SoMa (södra Marais) fått den mesta tiden. Marais som övergavs av de rika efter franska revolutionen men numera bebos av fransk övre medelklass, intellektuella och artister. Den parisiska charmen är särskilt påtaglig där, tycker jag. Place de Vosges, av många ansedd som en av Paris mest romantiska platser är en av mina favoriter. Tegelhusen som kantar torget är sagolikt vackra och det vilar ett speciellt ljus och skimmer runt dem. Victor Hugo är bara en av många berömdheter som bott där och i dag kan man besöka Musée Victor Hugo. Vi fortsätter fram till Rue de Turenne, slår oss ned på ett kafé som varit en favorit under flera år så vi överser med att det tycks ha blivit en favorit också för en del andra turister. Solen strålar och det är så varmt att jackorna får åka av.

Efter en god café noisette är vi redo för att strosa vidare. Börjar med Rue de Francs Bourgeois där jag gärna går in i Aventurine som säljer läckra och lite annorlunda smycken – kul bara att titta. Lite längre bort på samma gata hittar man Uniclo och även om butiken numera finns både i Köpenhamn och i Stockholm så är Parisbutiken i Marais min favorit. Jag blir mer än glad när jag hittar en riktigt snygg kavaj designad av Ines de la Fressange, en välkänd modeikon som verkligen tar fram så snygga kläder.

Rue Rosiers, en viktig gata i de judiska kvarteren, är naturligtvis också ett måste. Känslan av mörker infinner sig när man står utanför skolan och läser om hur barn och lärare deporterades under andra världskriget, men vi skakar av oss de sorgsna tankarna och återvänder till nuet på Rue de Rosiers som är en mycket trevlig och livfull gata. Det är dags för lunch och inte kan man väl motstå en falafel hos Chez Hanna, den bästa falafeln tycker jag.

Mer än mätta går vi till Centre Pompidou. Lite kultur och jag gillat butiken där – hittar alltid något jag vill ha! Avslutar dagen med en tur längs Rue de Rivoli. Dricker en pastis på ett kafé innan vi går hand i hand mot hotellet. Njuter av den underbara Parisatmosfären. Det är något speciellt när skymningen lägger sig, himmeln med det mörkblå ljuset. L´Heure Blue får romantiken att blomstra.

Längtar redan efter kvällens middagVackra Place de Vosges

Mitt i Marais
Falafel hos Chez Hanna är mycket populärt

En promenad längs Seine – romantik oavsett årstid