Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Château Chenonceau – skönhet – makt och kvinnohistoria

Magnifik skönhet

Pressresan med Atout France, france.sr i september gav mersmak och för en månad sedan var jag tillbaka för att besöka nya slott och sevärdheter, men också för att återse ett par favoriter som Château Chenonceau. Att möta det vackra slottet i novemberljus var magiskt liksom att tas emot av Eva Sindic, marknadsdirektör för detta fantastiska palats gav en ny inblick och ny erfarenhet.


Eva och jag framför Château Chenonceau

Besöket inleddes med kaffe på Evas kontor. Att arbeta med allt detta vackra runt omkring ger klart en extra dimension till jobbet! Vi vandrar genom trädgården, tar några selfies innan vi får fria händer i det magnifika slottet som symboliseras av kvinnor, skönhet och makt. Diane de Poitiers, konungens favorit, fick ta över denna klenod som hon vårdade väl. Hon var en dåtidens allra vackraste kvinnor och hon tog hand om sin skönhet på bästa sätt, med kalla bad, nyttig kost och så rivet guld i en dryck, medveten om att hennes utseende var en viktig maktfaktor. Hennes älskare var 20 år yngre, men tidens spår syntes aldrig på Diane. Om Diane de Poitiers var den vackraste var kanske Katarina di Medici den mest berömda av alla de kvinnor som styrt över Loiredalens kanske vackraste slott. På slottet kan man besöka ett rum där fem drottningar njutit av sin nattsömn – inte dåligt.

Ett av gemaken

Salarna är magnifika liksom blomsteruppsättningarna. Den stora vackra balsalen skulle kunna berätta mycket om fester, passion, maktkonstellationer och mycket annat, men också om en svart tid då salen utgjorde sjukhus under första världskriget. I anslutning till slottet finns ett museum som visar hur livet tedde sig där och då, missa inte den utställningen om du kommer dit.

Underbara blomsterdekorationer
Ja dessa blommor hade jag gärna haft hemma!
Vilken balsal!

När slottet tjänade som sjukhus under första världskriget
Rundvandring på Auberge du Bon Laboureur i den lilla byn Chenonceau

Vi går mot utgången när jag får syn på att marken under träden är täckt av azaleor i underbara pastellfärger. Ut genom grinden, passerar den järnvägsstationen och så är vi inne i den romantiska lilla byn Chenonceau, söt som en saga. Målet är Auberge du Bon Laboureur där vi ska äta lunch. Det visar sig vara ett mycket bra val, mysig atmosfär, ljuvlig mat och viner och ett underbart litet hotell som varit i samma släkt under flera generationer.

Utsökt avslutning på en god lunch!
Ett av många trevliga rum på Auberge du Bon Laboreur

Väl utspisade och mycket trevligt bemötta får jag en privat rundvandring på detta fina hotell med högklassiga rum och en underbar restaurang. Det börjar bli dags att köra ”hemåt” till fantastiska Château Giverny.

Châteu Chenonceau än en gång
Azaleorna måste ju med även om bilden är liten!