Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ferrara – magisk skönhet i Emilia Romagna

En halvtimme bort från Bolognas Centralstation ligger Ferrara, en otroligt charmerande stad. Universitetsstad, ärkebiskopssäte i Emilia Romagna, skyddat av UNESCO, belägen i en sumpig men bördiga trakt i Po deltat. Hoppar av tåget och promenerar en bit för att nå det historiska centrat. Längs vägen möts vi av förträffliga skyltar som informerar oss om stadens historia, ja vi har läst lite före vi åkte.

En espresso på Café Tiffany

Ferrara omnämns första gången redan på 700-talet, men inledde sin blomstringstid under 1200-talet, inte minst tack vare adelsfamiljen Este. Utbildning, konst och kultur, alla humanistiska renässansvärden blomstrade i Ferrara från slutet av 1400-talet. Staden blev en symbol för det ideala livet och den moderna stadsbilden. Det historiska centrat är en skönhet som ger en förnimmelse av att vara förflyttad till renässansen dagar. Det vilar en speciell stolthet, ja nästan en form av högtidlighet över staden, men vi är i Italien så stelt blir det aldrig. Charmiga gränder, öppna och trevliga människor, palats som lever, ett slott som med sin vallgrav känns magiskt. Det är en stad präglad av unga människor, som alla universitetsstäder. Universitetet är desto äldre, grundades 1391 och räknas som ett av de främsta i Italien. Nog förpliktigar det att studera på samma universitet som till exempel Copernicus och att befinna sig i en miljö där bland andra Michelangelo vistades och arbetade, anlitad av Este familjen.

Magiskt


Piazzan – stadshuset – ord känns överflödiga inför denna skönhet


Vi slår oss ner på ett mysigt kafé på Piazza Municipale, njuter av en espresso machiato. Ett stenkast därifrån får jag syn på Panificio Dellepiane, ett bageri med lustiga bröd i skyltfönstret. Väl inne berättar den trevliga expediten att bröden är specifika för Ferrara. Vi dröjer oss kvar, pratar och köper naturligtvis ett par bröd. Utsökta och mycket speciella. Så är vi framme i hjärtat av staden, Piazza delle Erba. Hänförda betraktar vi Stadshuset, Katedralen och en massa andra arkitektoniska mästerverk

Läckra bröd

Tittar på klockan. Det börjar bli dags för lunch. Valet av restaurang i dag är självklart. Inte för att det är den bästa maten utan för att Al Brindisi säga vara världens äldsta taverna (öppnade redan kring år 1100) som än i dag utspisar både med mat och dryck. Ett stenkast därifrån bodde Copernicus när han studerade i Ferrara och det är hisnande att tänka på att han kanske åt pasta och drack vin här? Väggarna viskar om gångna minnen, pastan är god, vinet utsökt och personalen är så trevlig. Vi dröjer oss kvar länge, samtalar med en äldre man som berättar att han dagligen kommer in här för att ta ett glas vin. Vinet från trakten har en väldigt speciell jordig smak, jag gillar det.

Historiens vingslag på Al Brindisi
Det vackra slottet, Castello Entense

Ut i solskenet igen. Det är mitten av oktober och vädret påminner om en svensk sommar när den är som bäst. Kikar i några trevliga små butiker, botaniserar, handlar och så blir det ännu en espresso på Caffeteria del Castello Entense, nästan vägg i vägg med vallgraven och slottet eller borgen, ännu ett av renässansen mästerverk. Det börjar bli dags att dra oss mot järnvägsstationen för att ta tåget ”hem” till Bologna.