Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Joie de Vivre i Loiredalen

Domaine de Chaumont sur Loire

De är bra på det här, fransmännen, att njuta av livet vare sig vi pratar om maten, vinet, naturen, trädgårdar som får en att tro att man är i paradiset, slott som inbjuder till levande historia och triggar fantasin. Om detta är något du längtar efter så är Loiredalen resmålet för dig.

Lantlig stillhet

Liten paus för att beundra utsikten

Att cykla genom vingårdar längs floden är ett bra sätt för att utforska denna vackra trakt i långsam takt. Långsamhetens lov (om någon kommer ihåg denna bestseller av Owe Wikström) genomsyrar mycket i Loiredalen, ibland känns det som att tiden stått stilla och att man tagit vara på det allra bästa. Vinerna har mer än en tusenårig historia i trakten.

Cave Ambacia

Besöket på Cave Ambacia, med anor från 1874, är en höjdpunkt. Ägaren visar oss runt i djupa valv och berättar passionerat om vinerna och dess historia. Enoteket (eller vinoteket) rymmer viner i olika årgångar, de allra äldsta är från 1870-talet (fortfarande drickbara). Priserna för rariteterna är mycket höga, men ägaren berättar också att man enbart säljer dessa till seriösa vinsamlare och att en stor plånbok alls inte behöver vara en garant för att köpa ett vin från 1871. Nyare årgångar kan man handla på plats för en rimlig peng och de vi smakar är utsökta. Vinerna kommer från små jordlotter, är naturliga utan en massa tillsatser, vilket uppskattas. Har man väl känt smaken på sådana viner är det svårt att njuta av viner där man tillsatt socker och annat. Lunchen på stället matchar vinerna perfekt – enbart lokala och regionala råvaror utan tillsatser och allt smakar himmelskt.

En raritet från 1959

Fantastisk lunch med lokala produkter

För den som tycker om magiska trädgårdar, slott och konst är Domaine de Chaumont sur Loire ett paradis.  Varje år hålls en internationell trädgårdsfestival som erbjuder allt. Man skulle kunna botanisera här i timmar. I år är temat för festivalen Biomimicry och då undrar säkert de flesta, precis som jag, vad är det? Det visar sig att kända trädgårdsarkitekter använt naturen som inspiration till idéer och smarta lösningar, en inspirationskälla för klimatsmart nytänkande. Själva slottet bjuder på ett annorlunda och spännande möte, nämligen samtidskonst i historisk slottsmiljö.

Härlig upplevelse med samtidskonst i gammal slottsmiljö

Afrikanskt stuk

Hållbart med vingårdar, utsökt gastronomi med tonvikt på lokalt och närodlat, naturupplevelser, konst, kultur, slott, historia och naturligtvis cykling. Loiredalen bjuder på mängder av cykelvägar längs floden, genom vingårdar och ända ut till Atlanten. Bra cyklar finns att hyra, vi hämtade våra mitt i Orléans och fick en underbar tur längs Loire, passerade idylliska byar, vingårdar och mycket annat. En behaglig cykeltur som passar alla.

Cykling längs Loire erbjuder vackra vyer

Mysigt värdshus – perfekt för en paus när man cyklat långt

Tillbaka i Orléans gick vi en snabb tur till fots för att provsmaka – ja vad? Vin? Nej, men olika sorters vinäger och senap, tillverkade efter samma recept som när fabriken grundades, 1797. Efter att ha provsmakat senap och vinäger från Martin-Pouret, franska råvaror utan kemiska tillsatser tror jag aldrig mer att jag vill köpa vare sig vinäger eller senap som tillverkas i stordrift med en massa tillsatser. Ägaren, passionerad som alla vi möter, berättar att produkterna bland annat finns på Elyséepalatset och Hotell Ritz i Paris. Vi hinner även med ett besök på fabriken där vinägern lagras i ek tunnor och sköts som de ädlaste viner.

Förstklassiga produkter
Passionerad ägare som berättar allt om vinäger och senap

Vi är nu redo för kvällens middag som blev höjdpunkt utöver det vanliga. Mera om detta i nästa blogginlägg.

Vackra slott överallt längs Loire

www.france.fr