Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jura – ostar – vin – ett litet kafferosteri och en sagolik natur.

Jura, en fantastiskt vacker del av Frankrike med orörd natur, berg och dalar, sjöar och pittoreska byar och städer.

Höstfärger i Jura

Vi har besökt Jura flera gånger de senaste åren och fallit handlöst för denna del av Frankrike. Vi var där i höstas och har nu nyligen kommit hem från några sensommardagar i Jura.

Fina feta mjölkkor och vindlande vinfält samsas om utrymmet och det är en fröjd att köra längs vackra småvägar. Plötsligt får vi syn på en av vingårdarna vi besökte hösten 2019, stannar till och välkomnas av madame som om vi vore ständigt återkommande gäster.

Vi köper några flaskor Cremant de Jura och får som gåva sex utsökta små glas för just denna dryck.
Korna har sin del av jorden och vinrankorna sin.


Vinerna från Jura har kommit på modet världen över de senaste åren mycket på grund av att dessa är förhållandevis rena med få tillsatser. Här finns både mera traditionella viner och renodlade naturviner, fantastiska smaker.

Den Comté ost man kan köpa i Jura är oslagbar.


Ostproduktion är stort i Jura och Comtéen är kanske den mest välkända. I Poligny finns till och med ett museum för denna ost. Det finns dock många andra läckra ostar som Bleu Gex, Mont d´Or och Morbiers.

Svårt att välja – lust att testa allihop!

En favoritlunch denna gången blev helt enkelt ost- och charkbricka med ett glas Juravin. Korvarna är lika goda som ostarna och just kombinationen är suverän.

Jag och Sophie utanför deras vackra vinfält

Vi har turen att ha goda vänner i Jura som äger en underbar vingård – Domaine des Carlines där det produceras fantastiska viner (som numera finns i Systembolagets beställningssortiment). En kväll bjöds vi på en ljuvlig middag i denna vackra miljö.

Patrick producerar inte bara fina viner utan är också en otroligt duktig kock.

I år fick vi smaka deras Mac vin som passar bra som aperitif eller varför inte efter maten?

Så var det ju det där med kafferosteriet. Dröm om vår förvåning – att hitta ett kafferosteri i lilla Poligny precis vid järnvägsstationen. Att det bara fanns en station där, men så har också Frankrike ett mycket bra järnvägsnät vilket innebär att man kan ta sig runt miljövänligt och klimatsmart!

Här rostas kaffebönor och vi bjuds på provsmakning

Gott kaffe och några påsar med olika kaffebönor får följa med hem

I nästa inlägg ska jag berätta om en underbar affär för den som gillar läckra matprodukter, ett par fina byar i Jura och en middag utöver den vanliga.