Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ljuset anas och jag drömmer mig bort till några magiska pärlor i Provence

Det senaste året har det varit svårt att blogga om resor, men nu tycker jag att man kan skönja ljuset i tunneln och till sommaren hoppas jag att vi kan åka tillbaka till Provence, som är en återkommande favorit.

Sommar, höst, vår eller vinter? Det spelar ingen större roll för Provence bjuder på ljuvliga upplevelser året runt. Vintern kan vara kylig i bergen och en bit upp kan man kasta sig ut för snörika pister, men nu ska jag berätta om ett par underbara små byar som vi besökte för ett par år sedan och dessa vill definitivt återvända till.

Underbart!

Berg och vinodlingar – en vacker kombination

Vi bodde några dagar på förtjusande Maison des Lavandes i närheten av en typisk provencalsk by Seillans. Den är sanslöst vacker där den klättrar upp för berget full av åldriga vackra stenhus. Det är som tiden stått stilla när man går längs vindlande små stenlagda gator, ser blommor, vilande katter, förnimmer doften av örter, vitlök, kisar mot en himmel så blå att man knappas tror det är sant. Byn med sina 2 500 invånare är som en pittoresk tavla. Stämningen är livfull, många sitter med en pastis, ett glas vin eller en glass på något av de små kaféerna. Många konstnärer har sökt sig dit, precis som till flera andra små byar i Provence, ljuset, atmosfären och stämningen lockar inte bara turister utan även författare och konstnärer. Seillans stoltserar med att haft Max Ernst boende i byn och jag förstår honom, byn är förtjusande.

Maison des Lavandes

Ner längs en brant väg, jag är glad att jag inte bär högklackat, så når vi ett trevligt torg som får mig att tänka på fransk film från 1960- talet. Platanerna skänker välbehövlig skugga och vid torget ligger byns gamla tvättanläggning och turistkontoret. Efter ett besök på turistkontoret har vi med oss underbara gamla vykort som man kunde köpa och har fått veta att byn härstammar från romartiden, kyrkan Saint Léger har anor från 1000-talet liksom att de flesta husen är mycket gamla. Sevärdheter är slottet, de gamla kyrkorna, men framförallt inbjuder Seillans till att bara vara. Vi sitter på ett kafé, dricker mineralvatten och kaffe, pratar med folk och insuper den underbara atmosfären. Kvällstid avnjuter vi sena och långa måltider i byn.

Torget i Seillans
Storslagna vyer hittar man i många byar

En kort resa bort med bil ligger Fayence en annan förunderlig skönhet. Den byn är större, men långt frän en storstad med sina drygt 4 500 invånare, fina hus, fler kaféer och även fler turister. Det är marknadsdag på torget framför kyrkan och det är alltid lika roligt att njuta av färgsprakande grönsaker, ostar, frukter och en glad och livfull stämning.

Jag tröttnar aldrig på den vackra naturen som omger dessa byar. Olika nyanser av ockra, lavendelblåa färgen, inte enbart när lavendeln blommar utan färgen smyckar dörrar, fönsterpartier och ibland hela hus. Vinodlingar, olivlundar och de underbara ockrafärgerna på fälten. Provence är ett av jordens paradis och till sommaren hoppas jag att vi åter sitter på ett kafé under platanerna, läppjar på ett glas lokalt vin, spanar på folk, pratar och bara njuter av livet.