Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Om väggar kunde tala – besök på Château Champchevrier

Framför slottet med Laurence Bizard Hamilton

Befinner oss i Loiredalen när mobilen ringer, hej det är Gustaf Hamilton säger rösten i luren, har hört att du (ni) befinner er i Loiredalen, om ni har tid att komma och hälsa på vore det mycket trevligt. Jag svarar ja utan att tveka en sekund, vi kommer mer än gärna. Vadan detta samtal? Jo, några dagar tidigare var jag inbjuden till Franska Ambassaden i Köpenhamn och då träffade jag Laurence Bizard Hamilton, Gustafs hustru. Loiredalen var på besök på franska ambassaden, ja inte bokstavligen så klart, men representanter från olika slott, vinmakare, vinägertillverkare och stjärnkocken Christoffe Hay som bidrog med kokkonst på högsta nivå.

Vallgraven och det magnifika slottet från en annan vinkel

Efter ett par slottsbesök och en utmärkt lunch fortsätter vi då till Château Champchevrier där vi välkomnas å det varmaste. Slottet är magisk vackert, omgivet av en underbar natur (vi kör genom en flera kilometer lång allé för att nå fram), hästar betar i omgivningen och vi får också hälsa på familjens jakthundar (och de är många). Jakt och skogsbruk utgör en stor del av verksamheten på slottet.

Fantastiska gobelänger – möbler – ja allt och så välbevarat!

Dags att gå in i slottet och det är nu man önskar att väggar kunde tala. Historiens vingslag hörs viska överallt. Slottet har gamla anor (runt år 1550) och Laurence familj har ägt slottet sedan 1728. Kungar och andra prominenta personer har övernattat på slottet och vi visas in i magnifika salar, en ena mer överdådig än den andra, men trots elegansen och kunglig glans vilar det samtidigt något familjärt över slottet och det är kanske det som lockar och gör Château Champchevrier så unikt. Det är befriande att se Laurence peka på familjefotona och säga här står farmors mor, här är de fyra systrarna och så vidare. Många av de välbevarade möblerna och textilierna härstammar från tiden före den franska revolutionen, imponerande.

Sängar för konungar – adelsmän och andra

En liten te stund i historiska miljö – skulle velat höra vad man samtalade om en gång för längesedan! Lägg märke till de förtjusande dresserna – som, liksom allt annat, varit i familjen ägo sedan generationer!

Familjefoton

Storslagna salar som gjorda för en bal på slottet!

Efter rundvisningen bjuds vi på vin i familjens privata bibliotek och Laurence föräldrar, baronen och baronessan, ansluter vilket förstärker den familjära stämningen.

Underbara omgivningar perfekta för en ridtur på någon av de vackra hästrana!

Under sommarhalvåret är slottet öppet för allmänheten, här finns ett trevligt kafé där det serveras kanelbullar, ja det är sant, bakade av Gustaf, en svensk touch på ett franskt slott. Grupper kan boka året runt och det finns möjlighet till lunch/ middag/ vinprovning samt olika events. Slottet ligger en halvtimme från Tours som man enkelt når med TGV tåg från Paris. Ett riktigt sagoslott med en extremt spännande historia som ger mersmak. Lägg till detta en familjär atmosfär och besökte blir fulländat!

Laurence och Gustaf framför sitt vackra slott

Vi tackar och vinkar hejdå till värdparet och ser fram mot att komma tillbaka till denna underbara miljö!