Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Poligny – Arbois – Château- Chalon och Voiteur

Böljande vinfält i Jura

Bakom varje krök, nästan i alla fall, dyker det upp en liten idyllisk by med betagande gamla hus, torg med små butiker, kaféer och restauranger. Som alltid när vi bilar på franska landsbygden slås jag av att minsta by erbjuder en service som man aldrig hittar härhemma på landsbygden. Det lokala värnas på ett annat sätt och det gäller då inte enbart maten utan också service i form av affärer, kaféer, restauranger, postkontor, vårdcentral och annat.

Arbois – en metropol för kultur och gastronomi

Arbois med 4000 invånare och Poligny med ungefär lika många medborgare framstår som riktiga metropoler om man betraktar det utbud som erbjuds eller vad sägs som att en ort som Arbois har två sjukhus liksom grannorten Poligny som också tycks ha både ett lokalt sjukhus och ett specialistsjukhus. Nu är vi tack och lov inte i Jura för att uppsöka vård men bara som en liten jämförelse (tänker jag som till vardags jobbar en hel del med forskning kring hälso- och sjukvård med fokus på ledning och organisation). Flera hotell och restauranger erbjuder sina tjänster tillsammans med ett oändligt antal läckra butiker. Vinägeraffären i Arbois lockar fram min köplust liksom de fina ost och charkbutikerna i både Arbois och Poligny.

En av många fina butiker

En eftermiddag längs slingrande vinvägar och besök på små vingårdar hamnar vi i en underbar liten by vid namn Voiteur.

Rådhuset i Voiteur

En vacker kyrka mitt i centrum

Voiteur visade sig vara en förtjusande liten by med ca 750 invånare, ja ni läser rätt. Här hittar jag butiken som får mig att shoppa loss diverse lokala produkter, den en mera tilltalande än den andra.

Denna lilla pärla erbjuder allt för den som är intresserad av mat

Hummerpaté, Terrine de truite, tapenade av olika slag, utsökta marmelader, kryddor, vinäger, olja, lokala tvålar, Perles au citron, Perles au vinaigre balsamique, choklad – och mycket mera OCH dessutom gott kaffe.

Detta och en del annat fick följa med hem från vackra Jura

Svårt att lämna men vi är snart tillbaka igen

V säger hej då till Jura för denna gång och snart möter ni mig från en helt annan del av Frankrike. Det blir en ny erfarenhet och upplevelse. Jag återkommer.