Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Redo för magi i franska skidorter?

Kan det bli bättre?

En tvådagars presskonferens Outdoor France i regi av france.fr (Explore France) och Atout France bjöd på mycket intressanta möten alltifrån Guadeloupe och Korsika till snöiga Alper.Jag ska ge en liten ”teaser” till några franska skidorter som lockar alldeles otroligt, sinsemellan väldigt olika, men gemensamt för de alla är fokus på hållbarhet, att med varsam hand tillvarata naturens resurser, bygga klimatsmart och miljövänligt, el transporter så långt det är möjligt, lokalt och närodlat och självklart med fransk gastronomi i världsklass, mat och vin och, sist men inte minst, joie de vivre.

Bergen i vinterskrud
Snart tillbaka hoppas jag!

Jag börjar med, en för mig, gömd pärla, Saint Martin de Belleville i hjärtat av De tre Dalarna (Les 3 Vallees). En liten pittoresk, autentisk by som bjuder på det mesta, både sommar och vinter. Nu är den ju snart här – vintern – då vi alla hoppas kunna susa ner för soliga pister, vare sig vi är lite försiktiga nybörjare eller avancerade svartpiståkare. Mysig, chic och avslappnad, lyxig gourmetmat, men också enklare kök från Savojen. En riktig vinteridyll med smala gränder, gamla bondgårdar som byggts om till gourmetrestauranger, värdshus eller annat, men fortfarande finns atmosfären av det ursprungliga kvar. En del byggnader från svunna tider, som ”bachal” ett gammalt tvätthus och många andra. Skidåkningen är magisk för alla kategorier av åkare och läget ger tillgång till 600 kilometer pister. Mycket i byn har fokus miljön och passionerade lokala producenter lyft fram, lite av art de vivre när den är som bäst.

Alpidyll – Saint Martin de Belleville


Här sitter jag gärna till vintern!

Meribel, en annan mysig by hjärtat av världens största skidområde, en idyll på hög höjd 2000 meter över havet med vidunderlig utsikt över bergsmassiven. Husen, alla i trä och sten ligger på bergsluttningarna och man får intrycket av att befinna sig i en vacker vintersaga. Miltals med pister för alla kategorier av skidåkare, men också yoga i naturen, hammam SPA, historia och kultur, fantastisk mat, goda viner, ja starkt fokus på hållbarhet även här så klart. Skidåkning sedan 1938 borgar för tradition, men i dag också modernaste teknik och liftsystem. Familjevänligt, nybörjare och barn kan skida i skyddade områden utan att riskera professionella skidåkare viner förbi. Tolka med skidor efter häst (oerhört kul, jag lovar) och mycket annat. Party, ja absolut, den som vill kan festa med levande musik på 2000 meters höjd och fortsätta på någon bar natten lång.

Meribel i ett vitt sagolandskap!
Mysigt värre


Saint Gervais Mont Blanc, 4 byar, men ett resmål. Den större av byarna var ursprungligen säte för hälsosamma termalbad och dessa kan man fortfarande prova på, för livsnjutning, men också av medicinska skäl. Senaste tillskottet är behandling av post-covid. Naturligt och avslappnad by, 40 mil pister i Frankrikes tredje största skidområde. Isklättring, besök i ett observatorium på 1 800 meters höjd, så nära himlen så att du nästan kan ta på stjärnorna. Du kan ta snabbtåg direkt till den nedre av byarna, sedan transport med eldrivna fordon eller varför inte det lilla bergståget som tar skidåkare upp till toppen? Fokus på lokala produkter, hållbarhet, naturnära och organiskt. Här finns till och med en skidtillverkare vars skidor klassificeras som organiska.

Termalbad
Upp bland stjärnorna i Saint Gervais Mont Blanc

Tignes, högt belägen skidort, 2000 meter, omgiven av ett enormt liftsystem som bjuder på skidåkning för alla kategorier av åkare, från de mest avancerade till barn och nybörjare. Familjevänligt och en mängd aktiviteter, förutom då skidåkning, som hundspann eller att dyka i den frusna alpsjön, kallt men garanterat uppfriskande och mycket annat. Vi är i Frankrike så gastronomiska upplevelser på topp kan utlovas. Vad sägs om en måltid på världens högst belägna Michelinrestaurang uppe på toppen? Eller kanske på någon stjärnkrog i byn? Man behöver dock inte spendera en förmögenhet för att äta bra i Tignes. Organiskt, klimatsmart, elfordon i byn är några av de bidrag denna franska skidort ger för miljön. Massor av möjligheter till ett hett nattliv.

Vackra vinterlandskap

Courchevel, paradis för jetsettare men också för helt vanligt folk som älskar skidåkning. Courchvel består av flera byar som ligger på olika höjd och varierande grad av lyx. Läget, mitt i de Tre Dalarna borgar för förstklassig skidåkning och tillgång till 60 mil pister för nybörjare eller proffs. 2023 kommer World Cup hållas här, men den nyanlagda pisten ska turister kunna åka i redan nästa vinter. Barnen är viktiga. Det finns inte bara skidskola för de små utan också kindergarten, allt inom avgränsade områden och man har till och med liftar enbart för barnen. Konst och skulpturer möter man i backarna. Tröttnar du på skidåkningen så ta en tur med hundsläde, roa dig i vattenland, flyg luftballong eller något annat. Åtta restauranger med Michelinstjärna, men man äter gott på de flesta ställen, både i byarna och backarna. Den som är sugen kan delta i matlagningskurs på någon Michelinkrog. Självklart, som i de flesta franska skidorter, på med skidorna direkt utanför dörren, supermodern liftanläggning, allt med fokus på miljö och hållbarhet.

Särskilda liftar för barnen i Courchevel


Val Thorens, hänförande skidåkning ovan molen, ja inte alltid men byn ligger på 2300 meters, Europas högst belägna skidort vilket borgar för bra snö och ofta sol. Inga träd utan vit gnistrande snö och heller inte några bilar. Den som kommer med bil parkerar i något av de stora garagen så inga avgaser utan stillhet. Sportig och innovativ atmosfär med mängder av barer och restauranger i alla prisklasser. After ski och garanterat hålligång och nattliv för den som önskar. Byn erbjuder hotell i alla prisklasser, men kanske tänker man framför allt på boende i lägenheter när man pratar om Val Thorens. Från lyx till budget. Byggnaderna är moderna och byn byggdes för skidåkning helt enkelt. 600 kilometer pister erbjuds, vi är fortfarande i De Tre Dalarna och man kan köpa ett liftkort (drygt 300 euro) som garanterat gör att ingen behöver tröttna på någon backe. Mat och vin av högsta kvalitet så klart.

Val Thorens
Det här genomsyrar alla de byar vi fick veta mer om

Svårt att välja, jag lockas av alla inför kommande vinter.

Längtar!