Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sparsam lyx längs Loire

Förtjusande båtar

Tänk er att i långsam fart glida fram med en gammeldags båt i Loirefloden och bli serverad en förstklassig gourmetmiddag lagad av en välkänd chef. Det har jag precis upplevt på en pressresa i Loiredalen. Det var en storslagen upplevelse, att kliva på en liten träbåt, se när kocken lagade en femrätters middag till oss fem skandinaviska skribenter, lyssna på vår trevliga guide som berättade om floden, skyddad av UNESCO, stränderna och de små byarna. Se platsen utanför Orléans där Jeanne d´Arc, jungfrun av Orléans, en gång stod.

Ombord på vår båt

Under tiden kocken står i det lilla utomhusköket och förbereder kvällens middag serveras vi vars ett glas Cremant de Loire som inleder kvällens avsmakning av utsökta lokala viner från odlingar längs Loire. Det lokala och organiska temat genomsyrar både maten och vinerna denna kväll. Fisken fångad i floden, grönsaker och örter odlade i kockens köksträdgård och så vidare. Mera naturligt och klimatvänligt är svårt att finna. Vi njuter i fulla drag medan vi serveras den ena läckerheten efter den andra. Mörkret sänker sig och stjärnorna blinkar till oss, vi är verkligen ett med naturen. Båten glider in mot strandkanten och plötsligt befinner vi oss på en liten ö som för tankarna till Robins Kruse, alldeles ensamma, sand och buskvegetation och så vi, magiskt. Maten vi serveras är av absolut toppklass, tillagad ombord på en liten enkel träbåt fjärran från artificiell miljö. Det känns bra. Båten vänder medan vi avnjuter den läckra desserten, vi närmar oss de blinkande ljusen i Orléans. När vi lägger till vid kajen är vi alla överens om att det är en upplevelse utöver det vanliga.

Le Chef trollar fram vidunderlig mat

I land på en Robinson Kruse Ö – mitt i Loire – magiskt
Utsökt förrätt!

Mätta och glada närmar vi oss Orléans

Läcker dessert hinns med innan vi går i land

Väl i land möter vi en härlig livfull stämning i centrum, massor av folk, unga studenter och andra, på de otaliga barerna. Det här är en glad stad fylld av historia. Jag kommer tillbaka!

Les Sources de Cheverny

Vill du bo på ett riktigt slott, varsamt renoverat och kompletterad med byggnader i naturmaterial, egen vattenkvarn, vinet från egen vingård, regionala och lokala råvaror, honung slungad på ägorna, kryddträdgården utanför restaurangen, SPA, en bassäng som nästan förflyttar dig in i den gröna skogen, se hästarna beta utanför ditt sovrum eller ta en cykeltur i den stora parken? Ja då har jag stället för dig. Själv föll jag handlöst för miljön, den vackra och varsamma renoveringen, trädgården som odlas i samklang med naturen, fjärilar, humlor och bin på Les Sources de Cheverny. Atmosfären, stillheten, de vackra byggnaderna, naturen, ja allt och lite till. Maten var utsökt liksom vinerna och att avsluta kvällen på den lilla terrassen utanför hotellrummet till tystnaden som endast avbröts av hästarnas stilla betande, det är livskvalitet.

Kryddträdgård utanför frukostmatsalen
Underbar frukost

Vad gör väl lite regn när man kan njuta sitta kaffe under tak utomhus
Känns som att simma rakt in i skogen

Själv blev jag så förtjust att vi redan bokat en ny övernattning på slottet under höstlovet. Då kommer det mera från Loire

Château de Chenonceau med sin spännande kvinnohistoria ska också få fler besök av mig!

france.fr

ExploreFrance

Atout France