Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Besançon – historia – kultur – mat och vin

Strålande vackert över floden

I november bilade vi åter till vackra Jura där vi stannar några dagar i en extrem liten idyll utanför Arbois, så vackert att man får nypa sig i armen för att inse att det inte är en sagoby. Mjuka bergssluttningar som vilar i den generösa höstsolen, vattenfall och bäckar. Det är svårt att slita sig, men en av dagarna ska vi på utfärd till Besançon, några mil bort. Vi kör genom det vackra landskapet, passerar vinfält där bladen lyser gyllene, kossor som betar fridfullt och vips är vi framme. Det är fin stad, nästan lite högtidlig. Genom centrum rinner floden Doubs. Själv tycker jag att städer med vattendrag är extra vackra, havet, en sjö eller en flod sätter en speciell prägel.

Vy över takåsarna

Klimatsmart med spårvagnar som jag ser så ofta in franska städer!

Staden visar sig vara en riktig pärla och är en av de mest välbevarade historiska städerna i hela Frankrike. Romarna var naturligtvis där och Caesar lär ha beskrivit staden som en juvel i sin krona och nog är den vacker. Citadellet som vakar över staden, stadsmuren, fortet, den pampiga katedralen St Jean, det astronomiska uret, Victor Hugos födelsehus, museer, ja det finns hur mycket som helst att se. Den som känner sig hågad kan åka flodbåt och stilla ta sig fram och betrakta det undersköna landskapet.

Bilar parkeras utanför det historiska centrat, vilket betyder att det i stort sett är bilfritt i centrum. På vägen dit passerar vi en mycket vacker byggnad med anor tillbaka till 1600-talet, St Jacques sjukhuset som fortfarande är en del av universitetssjukhuset. I byggnaden finns ett välbevarat apotek, numera ett museum. Tyvärr är byggnaden stängd för renovering när vi är där, men så har vi en anledning att komma tillbaka.

St Jaques Sjukhusets pampiga byggnader
Elegant ur!

En inbjudande stad, lätt att omfamnas av. Centrum med sina gågator erbjuder underbar shopping, trevliga kaféer och restauranger. Med sina knappt 120 000 invånare är den lätt att greppa ochBesançon är inte särskilt turistiskt utan här upplever man en riktig fransk stad. Vi befinner oss i regionen Bourgogne – Franche – Comté, vilket borgar för ljuvlig mat, underbara ostar och naturligtvis utsökta viner från Jura, men också från Bourgogne så klart.

Livfull stad med mycket bra shopping!

Loppisfynd kan göras i massor

Utsökt lunch!

Solen värmer och notera gärna nycklarna bakom mig – låsa fast sin kärlek!?

Besançon är en stad att komma tillbaka till, vi har mycket kvar att se och utforska, men det börjar bli dags att köra ”hemåt” till Les Planches -près – Arbois.