Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Colmar – historia, kultur, romantik och utsökta viner

Blomsterprakt och kanaler

Alsace – en av många undersköna regioner i Frankrike – fantastiskt vackert med vinodlingar på soldränkta sluttningar – små byar med korsvirkeshus – utsökt mat – sevärdheter av alla slag – trevliga människor – gemyt – en mix av Tyskland och Frankrike när den är som bäst. Om man som vi ofta bilar söderut under semestern är Colmar en perfekt plats för stop-over, en eller gärna ett par nätter. Vi har hittat ett trevligt hotell i vår smak, James Boutique Hotel, läckert och avslappnat boutiquehotell, fräscht, nyrenoverat i en äldre byggnad och med bra parkeringsmöjligheter i närheten, nog så viktigt. Den trevliga personalen tar emot oss på bästa sätt och efter lång dags körning längs motorvägar är det underbart att sippa på ett glas iskallt vin från Alsace. Det var precis vad vi behövde för att känna oss redo för en tur i centrum.

Foajén på trevliga St James Hotell

Det ena huset vackrare än det andra

Återseendets glädje är stor, Colmar kallas ibland lilla Venedig och nog gör staden skäl för namnet. Att träda in i Petite Venise med romantiska kanaler och pittoreska hus ger en liten känsla av kusinen Venedig – lika men ändå ack så olika. Var och en med sin charm.

Ännu en fin kanal

Centrum med sina typiska korsvirkeshus är sött som en saga och det vilar ett varmt och välkommande skimmer över staden. Colmar är en riktig pärla, ett besök där kan varmt rekommenderas till alla som älskar romantiska sagohus. Den ena byggnaden efter den andra får mig att stanna till för att ta foton. Oemotståndligt helt enkelt. Husen är gamla, en del med anor från 1300-talet och Maison Pfister från 1537 är en riktig skönhet. Den pampiga katedralen från 1365 måste också nämnas. När man strövar längs kanalerna i Petite Venise är det som om tiden stått stilla. Slår oss ned på ett kafé, insuper atmosfären och bara njuter. Kaffet är gott, solen skiner, vi har det bra.  

Kaféer, barer och restauranger i varje gathörn

Det gastronomiska utbudet är stort och överallt märks att Colmar är vinets huvudstad i Alsace och en utmärkt inledning om man ska köra längs Route de Vin. Denna gång nöjer vi oss med Colmar och njuter av att bara flanera runt, sitta på kafé, titta på folk och spana in alla vackra byggnader.

Maten är betydligt kraftigare än Medelhavsköket,  korvar, sauerkraut och andra specialiteter erbjuds överallt, lite väl bastant för vår smak, men vi hittar vi en mysig restaurang nära en av kanalerna i Petite Venice, Wistub Brenner där vi inleder med huset gåsleverpaté, fortsätter med kallrökt lax ”a la maison” – till detta underbara lokala viner.

Utsökt paté

Ljuvlig lax

Hem genom ett Colmar som tycks vila i drömmarnas ljus. Välkomnas på hotellet med frågan om vi vill ha ett glas lokalt vin innan vi drar oss tillbaka.

Upplysta kanaler

Efter en supermysig frukost hinner vi med en liten tur innan vi ska sätta oss bakom ratten och fortsätta norrut. En butik som säljer olika specialiteter från Alsace, viner naturligtvis, men även inlagd sparris av högsta kvalitet, patéer och annat får oss att fylla bilen ytterligare. Vi säger hej då till Colmar och har bestämt oss för att återvända snart igen.