Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Paris – 11:e arrondissement – spännande och mångfacetterat

Place de la République på gränsen mellan 3:e, 10:e och 11:e arrondissement

Paris i maj – strålande sol, varmt, rosorna blommar, glada parisare – äntligen utsläppta från lock-down och munskydd. Hela Paris andas ”joie de vivre” – livsglädje och hopp när taxin släpper av oss utanför Gare d´ Est. Vi slår oss ner på ett kafé med vars en noisette och tröttheten från den tidiga morgonen är som bortblåst. Äntligen tillbaka i Paris – denna lysande stjärna och magiska stad.

Vi checkar in på OKKO Hotel – fyra stjärnor, moderna design, perfekt läge och mycket prisvärt- sedan direkt ut i Parisvimlet. Målet för dagen är att stifta närmare bekantskap med 11:e arrondissement. Vi var där senast och kände att här finns mycket mera att upptäcka. Place de la République får bli vår startpunkt på vägen mot Rue Charonne . Vi börjar bli hungriga, sneglar åt olika bistroer, fyllda av lunchgäster och plötsligt går vi rakt på La Fée Verte – den gröna fen- på Rue de la Roquette – förtjusande parisisk bistro i hjärtat av elfte. Trevlig personal och fransk bistromat. Vi slår oss ner, njuter av ett glas vin och ostar, hänger där en stund och kollar på de förbipasserande – ett stor nöje – att bara sitta och spana, byta ett par ord med bordsgrannarna, läppja på vinet.

Härlig atmosfär

Franska ostar – en passion

Elfte arrondissement är ett eldorado för mat- och vinälskare, för de som gillar mysiga små butiker, sekond hand, hippa vinbarer och spännande restauranger.

Distriktet rymmer också den kända kyrkogården Père Lachaise, men den besökte vid förra gången vi var i Paris så nu ligger fokus på andra delar.

Lokalt, närodlat och biologiskt är stort

Tyger, pärlor och band

I kvarteret märks det tydligt att invånarna har fokus på det lokala, närodlade, återvinning och det enkla och naturliga. Vi kikar in i en del små butiker och ägarna är ofta hängivna sina produkter, det märks att man brinner för det man gör.

Refuge BD – böcker – kort – Manga och mycket annat

Vi går i stilla takt, insuper atmosfären och njuter av att vara tillbaka i Paris. Gör några olika stopp innan vi är framme vid La Cave de Septime – en spännande och välkänd bar för alla naturvinsälskare. Här ligger flera barer och även den berömda restaurangen La Septime på Rue Charonne. Att få bord här är ungefär lika svårt som att boka bord på Noma i Köpenhamn, men på den trevliga vinbaren lyckas vi hitta plats.

Glad och trevlig personal och livlig kommers

Folk strömmar in, de flesta unga kunder som vill ha naturliga varor utan tillsatser. Stämningen är fantastisk och vi kommer i samspråk med några unga skottar som är hängivna naturvinsälskare, ett par av dem pluggar i Paris, andra säker lyckan inom musiken.

Vi säger ”hej då”, går vidare till Chocolaterie Cyril Lignac med magiska skapelser i choklad, man skulle vilja köpa allt!

Chokladälskare – det är jag!

Snett över gatan hittar man La Pâtisserie Cyril Lignac – magiskt!

En bild säger ibland mer än tusen ord!

Sol och värme, kaféer och barer är fyllda med folk, allt känns glatt och livfullt och till slut hittar vi en ledig plats för lite kaffe och mineralvatten – inte långt från den vackra Canal St Martin. Slår en blick på klockan, det börjar bli dags att promenera till hotellet, ta en dusch innan kvällens bokning på en spännande restaurang. Klockan ringde tidigt men den glada atmosfären, alla nya intryck gör att man inte känner sig det minsta trött – snarare tvärtom.

Vackra Canal St Martin