Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Paris – Panthéon och lärdomsstaden

Panthèon – en gyllene skönhet

Dags för bildning och lite lärdom. Skämt åsido, men nog känns både historiens vingslag och intellektuell kunskap när vi går över Seine och hamnar i Quartier Latin, ett arrondissement (det 5:e) som domineras av Sorbonne, prestigefyllda college, anrika skolor, museer och Pantheon så klart. Det är också Paris äldsta arrondissement med flera romerska lämningar.

Notre Dame

Som så ofta börjar vi dagen med att slå oss ner på ett trevligt kafé, en bra sysselsättning för att planera dagens program. Vi har precis betraktat Notre Dame från utsidan. Reparationer efter branden pågår för fullt och ska förhoppningsvis vara klara till OS 2024 som ju ska gå i Paris. Vi passerar olika välkända palats och byggnader innan vi når Pathéon som lyser som en gyllene kupol. Här vilar många av Frankrikes mest berömda personer som Voltaire, Rousseau, Zola, Hugo för att nämna några.

Kaffepaus och planering av dagens fortsatta program

Så lämnar vi det pampiga och flanerar längs mysiga gator som Rue Mouffetard, Rue Lacépède och hamnar efter en stund på Place de la Contrescarpe, ett förtjusande torg med trevliga uteserveringar. Vi har, som så ofta, missat lunchen, men här kan vi beställa en ljuvlig ostbricka som ackompanjeras av ett glas iskallt vitt vin.

Fortsatta strövtåg


Place de la Contrescarpe – Paris!

Perfekt för en sen lunch

Vid bordet bredvid sitter ett ungt par från Bologna och snart är vi fullt inbegripna i ett samtal om universitetet i Bologna, där båda pluggar till vardags. Vardagen är nu ersatt av en utbytestermin i Paris. Vi pratar om för- och nackdelar mellan städerna och enas om att båda är underbara, om än olika, och pratar också om hur viktigt det är att resa, se och uppleva andra miljöer och på så sätt vidga sina vyer och utvecklas.

Härlig, glad och livlig stämning möter oss överallt, trevliga människor, massor av unga studenter. En musikant på torget som spelar och sjunger franska chansons, gamla modeller av Renault CV4 kör runt Place de la Contrescarpe, mer parisiskt än så här blir det knappast.

Honung – den ena mer utsökt än den andra!

Jag som älskar honung av olika slag hittar en läcker liten butik, Le Comptoir de Miel och jag kan klart inte motstå att köpa med ett par burkar. Vi strosar vidare längs Rue Mouffetard, en underbar fransk gata som kantas av trevliga affärer. Skaldjuren, ostarna och grönsakerna lockar mig särskilt, men förnuftet säger att dessa varor blir svåra att ta med hem och tanken på att äta kvällens middag på hotellrummet känns inte lockande så det får stanna vid ögats njutning.

Vilka läckerheter!

Vill köpa allt!

Tiden går fort och vi har en ganska lång promenad till vårt hotell så det är dags att vända om tillbaka till hotellet och klä om för kvällens middag. Nästan inlägg kommer att handla om en magnifik matupplevelse i Paris.