Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Björnfrossa

Denna veckas jobbresa gick till Sonfjällets nationalpark i Härjedalen. Tanken var att leta upp en och annan björn, för detta är känt som ett av Sveriges björntätaste områden. Inom närområdet finns 50-75 björnar. I hela Jämtlands län (där ju Härjedalen ingår) finns runt 700-900 björnar.
Men det betyder ju inte att man får se nån. Jag tycker överhuvudtaget att det verkar vara folk som INTE vill se björn (min mamma till exempel) som får se dem i det vilda.

Det är skygga och extremt uppmärksamma varelser (med mycket god hörsel och luktsinne), så en sak kan man vara säker på: De visste att vi var där.

Vi gick tillsammans med björnguiden Sune som vet precis var den stora hanen brukar röra sig, och var honan med ungen har sitt revir.
Bara det – vetskapen om att de är någonstans där, i den fantastiska urskogen i nationalparken, eller runt hörnet vid fjällfoten – är faktiskt kittlande nog. Och visst kände jag av lite björnfrossa när jag skulle sova. Hur ska jag annars förklara mina drömmar som under början av natten handlade om brummande kroppar som gjorde inbrottsförsök i mitt tält. Under senare delen av natten gick jag över till att drömma om shopping och varmkorv. Det känns betydligt mer oförklarligt.

Trosaviksnalle.jpg

Den här björnen hade ihjäl några lamm i byn Hedeviken, så den fick sätta livet till förstås. Den vägde 298 kilo och står nu till beskådan på Trosavik Slöjd & Café i Hedeviken.

björnbajs.jpg

Gissa bajset. Ja, nallen har ätit bär. Och brunbjörnarna har så kass matsmältning att de i princip bara suger ur saften och så kommer bären ut så gott som intakta. Ser ju mer ut som rårörda bär. Eller björnspya.

lyxtältet.jpg

"Lyxtältet" har fått sitt namn av att det var förbannat dyrt att införskaffa och för att jag hittills inte är nere i mer än en dygnskostnad av ungefär 1 000 kronor… Men här fick det äntligen komma till användning igen. Björnarna söker sig ofta upp på fjället för att äta kråkbär så här på hösten, när de äter upp sig inför en vinter i ide. Så det kan vara lättare att se dem då, och inte minst när löven trillat av fjällbjörkarna.

Björnidet.jpg

Funderade på att ta över det här tjusiga idet själv. Björnarna brukar ju skaffa nya ställen, så det här var typ 2012 års modell. Riktigt rymligt och fint – typiskt tjejide. Killarna brukar inte vara så noga, de kan lika gärna somna under en gran och snöa över.