Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hunden är resklar

Av Posted on Inga taggar 0

Så där ja. Nu har hunden Lovis ett pass i sin tass. Det som krävs är en rabiesvaccination och chipmärkning, svårare än så är det inte.
Ett EU-pass är inte bara giltigt inom EU, utan även för resor till ett flertal andra länder i världen.
Problemet är ju bara hur man ska ta sig dit. Små hundar på upp till åtta till tio kilo (beroende på flygbolag) kan få tas ombord som handbagage. Men flyga med en stor hund? Nä. Sitta i bur i ett lastrum (visserligen tempererat och med lyset på) låter inte så skoj. Hur låter det där inne? Hur mycket skramlar och kränger det?
Jag vet hundar som klarat en färd över Atlanten utan problem, men klart man undrar. Har själv varit på Arlanda och hämtat ut en hund som kom med flyg från Irland. Den hade suttit i buren i åtta timmar på grund av all tid det tar med incheckning och tull, trots att resan inte är så lång.
Nä, sätta hunden i ett lastutrymme skulle jag bara göra om jag skulle flytta utomlands eller vara borta väldigt länge.

Det är förstås smidigast att ta bilen och åka ner till kontinenten. Om man hade nån bil, vill säga. Hyra bil är inte heller lätt om man har hund, tro mig, jag har undersökt saken. En del firmor tillåter det inte alls, andra har speciella hundbilar som snabbt tar slut, och ytterligare andra lägger på en tusing på veckopriset.
Så jag har funderat på tåg. Min hund är en van tågresenär inom Sverige, och har även åkt till Oslo en gång, med kisspaus i Karlstad.

Det där nattåget från Malmö till Berlin har jag haft som en dröm. Så läser jag om den märkliga regeln att stora hundar måste bära munkorg:
http://www.hundsemester.se/content.php?137-Hund-p
-internationella-t-g

Jaja. Kanske måste hon stå ut med det. Konstigt att små hundar slipper. Som om mitt stora jättesnälla golden-monster skulle vara mer bitbenäget än en liten hund.

Och så var det det där med Storbritannien. Ett underbart hundvänligt land där hunden kommer in på puben, där det finns B&B’s med hundpassning och där hundar är självklara inslag i vardagen. Det skulle ju vara perfekt. Synd bara att det ligger en massa vatten i vägen. Eurotunnel tillåter inga hundar (utom ledarhundar), så det är färja med Stena Line från Holland som gäller. Där får hunden sitta i en ”kennel” en trappa upp från bildäck, om man inte har en bil man kan lämna den i.
En kennel innebär en bur, helt enkelt. Och jag inser att det vore bra att lära sin hund att trivas i en bur om man ska resa med en. Dags att skaffa en, kanske. En bur som utrustas med mysig filt och smarriga ben. Så kan upplevelsen förhoppningsvis bli bra, och resan lycklig.
För nu är jag sugen på att dra nånstans. Med hund.

Lovispass.jpg

Drömmen om Europa börjar med ett blått pass i tass.