Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

It’s complicated

Nu är vi i Puerto Rico! Sedan två dagar har vi börjat bekanta oss med denna ö, som är ”typ en del av USA”. Vi kan väl säga så till att börja med i alla fall. Vi kan även säga att relationen mellan stora USA och den lilla karibiska ön Puerto Rico är – komplicerad.

1898tog USA över Puerto Rico, som en slags vinst i det spansk-amerikanska kriget. Sedan dess har PR varit ett territorium inom USA. Vi tas emot av samma nitiska migrationspersonal som på fastlandet och vi betalar med dollar. Men för puertoricanerna är det inte lika enkelt.

Jodå, de kan resa till USA och jobba utan problem. Ja, de som får socialbidrag får det från supermakten och ja, de går i krig för USA, och har i stort sett samma skyldigheter som vilken amerikan som helst. Med rättigheterna är det inte lika bra ställt.
Puerto Rico har inga senatorer och inga representanter i kongressen med makt att tala för sin sak.
Puertoricaner får inte rösta i det amerikanska valet. De har alltså inte rätt att välja amerikansk president, men USA bestämmer över vilka industrier de får ha, hur deras ekonomi ska se ut, vilka relationer de ska ha med andra länder. It’s complicated.

Igår kväll såg vi ett demonstrationståg gå genom gamla stan i huvudstaden San Juan. Ett par hundra människor med skyltar som sa ”no to colonialism” och krävde att få bli en delstat i USA. Att få samma rättigheter. Det finns även en liten fraktion som vill se ön som självständig, men den delen är krympande. Idag finns ingen självständig ekonomi. Skulle en katastrof inträffa skulle man bara ha mat för två veckor framåt, sedan skulle det ta slut. Allt importeras.

Anledningen till att demonstrationståget gick igår, den 6 november, var att det då gått ett år sedan senaste amerikanska valet då Obama vann. Samma dag hölls en folkomröstning i Puerto Rico där man fick välja mellan olika alternativ för öns framtid. En stor del – ca 46 procent – svarade att de ville fortsätta som vanligt. Det var precis vad den rådande guvernören hade rått folk till att välja…
De som svarade att de inte var nöjda idag gick vidare till nästa steg hade tre olika alternativ att välja mellan: 1) att bli självständigt 2) att bli en delstat i USA eller 3) något slags autonomi som skulle gå emot den rådande konstitutionen…

En majortitet ville bli en egen delstat. Därav den uppretade stämningen i demonstrationen – ”Vi har sagt vad vi vill, men inget händer!”. Men – den så kallade ”majoriteten” utgjorde ju bara en majoritet av dem som vill ha någon förändring.

Som sagt. It’s complicated. Men uppenbart är i alla fall att det kokar i Puerto Rico. Många är upprörda för att de behandlas som andra klassens invånare. Samtidigt är många skeptiska till att bli en fullvärdig del av ett USA i kris.

Och här är vi nu. Let the roadtrip begin.

Toa Baja.jpg

Vi har hyrbil. Vi har karta. Vi har varit på toa, och även i närheten av Toa Baja. Nu kör vi!