Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mandela House

Det är nästan på dagen ett år sedan jag var i hans gamla hus i Soweto, strax utanför Johannesburg. Ett av flera hus han bott i förvisso, men ett hem som betydde mycket för Nelson Mandela, och som sedan han flyttade därifrån gjordes om till museum.

”That night I returned with Winnie to No. 8115 in Orlando West. It was only then that I knew in my heart I had left prison. For me No. 8115 was the centre point of my world, the place marked with an X in my mental geography.”, skrev han i sin bok ”The Long Walk to Freedom”.

Mandela House, det lilla hus i Soweto där Nelson och Winnie bodde, är som museum betraktat inte något osedvanligt spektakulärt, men med en bra guide blir det en upplevelse och en påminnelse om hans gärning i en tid då den grymma Apartheidregimen härskade i Sydafrika.

Idag sprids minnesorden över hela världen, om en människa med ett stort hjärta. Och även om det är en sorgens dag i Johannesburg och Soweto tror jag stoltheten, tacksamheten och respekten för hans fredliga kamp lyser ännu starkare.

Inomhus_museum.jpg

Skrivbord och utmärkelser. Mandela House, Soweto.

Mandela_hund.jpg

Nelson Mandela med hund, på 8115 Orlando West, Soweto. Bild från museet.

Staty.jpg

En stor man står staty på Nelson Mandela Square i Johannesburg.