Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Norge bygger nya murar

Av Posted on Inga taggar 0

Just när man tyckte att det där med att ta med hunden till Norge var ganska enkelt ändå kommer NYA regler som gör allt lite krångligare. Och dyrare.

Från den 1 maj 2013 måste du ha EU-pass till hunden, vilket i praktiken innebär chipmärkning och vaccin mot rabies. Detta kan du ordna hos din veterinär. EU-pass är också ett krav om du ska resa med hunden till andra länder i Europa (gäller även för en del andra länder i världen).

Till Norge krävs även i fortsättningen avmaskning mot rävens dvärgbandmask (revens bendelorm på norska). Men tidigare kunde du själv gå till apoteket och köpa ett receptfritt piller för att sedan fylla i ett formulär som bekräftar att du gjort det du ska. Det räcker inte längre.
Enligt de nya reglerna krävs att en veterinär skriver under, det vill säga utför avmaskningen. Vad det kommer att kosta för att en veterinär ska se på när hunden knaprar i sig ett piller vet jag inte, men som alla djurägare vet är det inte direkt gratis med veterinärbesök.

Katter, däremot, undantas reglerna.

Allt om de ändrade reglerna här:
http://www.mattilsynet.no/dyr_og_dyrehold/reise_m
ed_kjaledyr/reglene_om_inn_og_utforsel_av_hunder_
katter_og_ildere_endres_1_mai_2013.8725

Mer om de fall av rävens dvärgbandmask som upptäckts i Sverige kan man läsa på till exempel Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA:s hemsida:
http://www.sva.se/sv/Mer-om-SVA1/Pressrum/Nyheter
-fran-SVA/Overvakningsprogram-for-ravens-dvargban
dmask-2012/

Allt om att resa utomlands med husdjur kan du läsa mer om på Jordbruksverkets hemsida: www.jordbruksverket.se

Man får givetvis inte skita i de nya reglerna oavsett vad man tycker om dem. Men man kan skita utanför Oslos fängelsemur (om man plockar upp efter sig). Så det så.

rivmeg.jpg

Riv mig. Jag är en mur mot djur.