Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Pulau Weh

Av Posted on Inga taggar 0

Turisterna som har vägarna förbi Aceh är lätträknade. Jag räknade till femton, på flighten från Kuala Lumpur till Banda Aceh, och ja – jag använde mig av den fördomsfulla räknemetoden ”Västerländskt utseende = Turist”.
Men sen, under nära en vecka i stan, var de där turisterna jag räknat ihop som försvunna. Inte var de på kaféerna, inte satt de i någon becak (motorcykel med sidovagn), inte promenerade de längs Jalan Jend A Yani när mörkret föll och alla matvagnarna ställdes ut. Nä.
Men de fanns på tsunamimuseet.
Många utländska besökare åker raka vägen från flygplatsen till museet, ställer ifrån sig väskorna en stund, lär sig mer om katastrofen som inträffade annandagen 2004, tar sedan en tur förbi båtarna som spolats upp på land – och avslutar den lilla rundturen i hamnen, där det vankas båtfärd mot resans verkliga mål: Pulau Weh.

Pulau Weh (eller Sabang, som ön ofta kallas här, efter dess enda stad) ligger 45 minuters båtfärd från Banda Acehs hamn. Hit har dykare lockats i decennier. Under några år i början av 2000-talet, gjorde konflikten mellan gerillan och indonesiska armén att undantagstillstånd rådde och Acehprovinsen var avstängt för utländska besökare. Efter ett tag började man utfärd specialtillstånd för just dykarna, som med särskilda papper kunde flyga till Banda Aceh och sedan få poliseskort ut till hamnen och vidare till Pulau Weh.

Snorklingsmöjligheterna är fantastiska eftersom reven ligger alldeles nära stranden, och vattnet är lugnt. Det är en fridfull plats att vistas på, och naturen är otroligt vacker, grön och kuperad. Jag gjorde två dyk under vår helg på Weh, och såg många roliga fiskar, även en stingrocka. Tyvärr har korallerna blekts en del på senare år, men det syns att de börjat återhämta sig så sakteliga.

IMG_20130420_132751.jpg

En strålande dag på Gapang Beach. Snart ut och dyka!

IMG_20130421_180129.jpg

Pulau Weh med sina höjder, stränder, sin grönskande djungel och utstickare och småöar. En vansinnigt vacker del av Sumatra.