Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vad är en souvenir?

Minnen är bra. Men det här med att ha fysiska minnen från resor att placera i sitt hem har aldrig varit min starka sida. Ett tag fick jag för mig att jag kanske skulle börja samla muggar för att skaffa mig något fokus när jag ändå gjorde några trevande försök till att inhandla souvenirer.
Det blev en kopp från New York, en från Manchester och en från Peru. Sedan tog det stopp. Jag tappade lusten. De betydde ingenting.

De bästa souvenirerna är givetvis de som väcker en känsla. Och nu har jag faktiskt utvecklat någon typ av ömhet även för de fulaste figurerna i min lilla samling, för det finns i alla fall en småskalig sådan, och där finns både überturistiska souvenirer och några saker som inte ens skulle klassas som souvenir av de flesta. För vad är en souvenir? Måste den vara förpackad som ett reseminne av den som säljer den, eller räcker det med att den väcker minnen hos mig?

Vilka är dina souvenirer?
Här är mina…

IMG_20131015_144841.jpg

Den käraste är förstås monsterlejontrollet med en hand på en kula. Den fick jag av vår älskade extramamma Duma i Mongoliet en kulen höstdag för tolv år sedan. Elefanten är en vanlig tråksouvenir från en souvenirshop i Kenya som jag kände att jag behövde (för nåt borde man ha med sig hem!). Rätt fin ändå. På sitt huvud har elefanten en av hunden sönderfransad liten hatt som låg på min kudde i ett hotellrum i Lesotho förra vintern. Bakom står en dansande Shiva från Indien (klassiskt…) och en skön brud från Ghana som ska vara nån slags fertilitetsfrämjare. Hm. New Yorker-tavlan i bakgrunden är en gåva från en kompis. Men den får ändå vara med. De fula små djuren som man kan blåsa i som lergökar är från Vietnam och den lilla rosa kaninen längst fram kan göra volter om man skruvar upp hen, inhandlad i Seattle bara för att why not? Men VAD är det för burk som står där…

IMG_20131011_180602.jpg

…jo, ett par äkta älgbajsörhängen från Hede i Härjedalen! Tillverkade av "skitgubben" själv (hans egen benämning på sig själv, så det måste vara ok att kalla honom det), Horst Kuehne, som startade turistbyrån i Hede en gång i tiden och kom på idén med att sälja torkad och fernissad älgskit till turisterna.

IMG_20131015_145040.jpg

Och så maskerna från Afrika. Den vänstra köpt på ön Lamu i nordöstra Kenya. Rent hittepå såklart, det där har inget alls med Östafrika att göra. Den till höger kommer från Ghana och kan väl sägas ha en uns mer autencitet i sig även om den så klart är gjord för turister. Jag gillar hur som helst deras sällskap här hemma.

IMG_20131015_145309.jpg

Åh. Visst är han fin? Min tjusiga lilla marsvinskompis med snyggmustaschen kommer från Portland, Oregon. Förmodligen inte alls tänkt som souvenir, men för mig är han väldigt mycket Portland. Här får han vila på en "sani pillow" från Kunming i södra Kina. Sani, ett minoritetsfolk, säljer de här färgglada kuddfodralen som numer pryder kökssoffan.