Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Björnfaktorn

Det är en enorm skillnad på hur man hanterar inslaget av björnar i Sverige och Kanada.
* När en björn visar sig i närheten av bebyggelse i Sverige: Stor uppståndelse! Vad ska hända härnäst? Man kan ju inte gå ut längre! Den måste skjutas!
* När en björn tar genvägen genom en trädgård i norra Vancouver: Jahaja. En björn. Ja, de var ju här först. De har också rätt att leva. Har den lullat vidare så jag kan gå ut nu?

Ungefär så upplever jag inställningen. Stämmer det?

Kayakbear_webb.jpg

Är det en svartråtta? Ett murmeldjur? En hoprullad pälskappa? Nej, det är en svartbjörn, och den var inte så liten som den ser ut i det här perspektivet. När vi paddlade i Johnstone Strait utanför Vancouver Island såg vi björn varje dag. De letade krabbor på stränderna och höjde knappt huvudena när vi kom flytande.

Väskhäng_webb.jpg

Campingplatser i Kanada brukar ha anordningar där man kan gömma eller hänga undan mat, tandkräm och annat som björnar kan tycka luktar gott. Ibland finns höga stolpar som är metallklädda nertill för att björnarna inte ska kunna klättra, och sedan en vajer spänd högt upp mellan stolparna. Sedan är det bara att hissa upp ryggsäckar och matpåsar med ett rep. På den här campingplatsen, vid sjön Garibaldi Lake i bergen utanför Squamish, fanns ett hus att stänga in käket i. Upphängningsanordningen är mest för att undvika att möss kommer åt allt smaskens.

coyotes.jpg

Inne i Vancouver rör sig även djur som tvättbjörnar, skunkar och – prärievargar. Den här skylten finns vid Olympic Village, längs södra stranden av False Creek.