Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fransk grannfest

Av Posted on Inga taggar 0

I fredags var det Fête des Voisins. Grannfest alltså.
Jag hade sett skyltarna på min gata i Biot, men inte riktigt fattat vidden av det. Trodde det var något eget påhitt i kvarteret.

I bilen på väg in till Nice hörde jag på radion att detta tvärtom är något som händer i hela landet. Det började i Paris 1999, som ett initiativ från några personer i ett kvarter där man kände att det var dags att börja lära känna varandra lite bättre.
Sedan dess har det spridit sig, över landet, men också – åtminstone bitvis – till andra länder. Belgien verkar ha anammat traditionen, och när jag undersöker saken på nätet ser jag att Sverige snappat upp det. I typ Saltsjöbaden. För några år sedan. En gång.

Kanske dags att göra ett nytt försök?

Allt man behöver göra är att säga ”hej” till grannen och bestämma tid och plats. Datum har ledningen för ”Fête des voisins” redan satt, ända fram till 2016. Sen tar man med lite käk, lite dricka, en stol kanske, och gärna en generös och öppen attityd förstås.

När jag kom tillbaka från stan hade festen redan pågått ett tag, men jag bestämde mig för att titta förbi i alla fall. Säga bonjour och se vad som händer. Hunden gjorde jobbet, förstås, och gick raka vägen fram till några som stod och pratade om ditten och datten. De hade aldrig träffats förut. Men det här var en bra start. Och det visade sig vara en ganska internationell skara, som tagit med sig rosévin, quiche och äppelkaka.

Där fanns belgaren som jobbade i Sophia-Antipolis (som kallas ”Silicon Valley” här), tyskan som alltid längtat till rivieran och engelska frisörskan som varit på filmfestivalen i Cannes hela veckan och snyggat till folk i håret. Plus fransmän och fransyskor som bott i trakten länge, förstås. Men ändå aldrig riktigt bondat över villamurarna. Visserligen är alla artiga och säger ”bonjour” när man möter dem, men längre än så kommer ofta inte kontakten. Hoppas det inte dröjer ännu ett år innan de umgås igen.

Här är lite info om fête des voisins: http://www.immeublesenfete.com/t