Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Grönkål och knark i Vancouver

Tillbaka efter lång bloggtorka. Äntligen i Kanada. Äntligen med vettig uppkoppling och lite tid över att skriva.

Två veckors intensiv reportageresa i Vancouver med omnejd tillsammans med fotografen Sara Arnald går mot sitt slut. Sara åkte hem idag, och själv har jag unnat mig ytterligare två dygn – med tid att känna in stan och ta en extra tur till någon av favoriterna vi skaffat oss.
Vancouver, beläget mellan hav och berg i ett milt klimat, brukar hamna högt – om inte högst – i undersökningar om livskvalitet, och har flera gånger utsetts till ”the world’s most livable city”.

Men staden är mer komplex än jag kunnat föreställa mig i förväg. Kontrasterna är enorma.

Å ena sidan den sportiga, naturnära och coola staden där man odlar grönsaker mitt i city, snaskar i sig grönkål i alla former och varianter man kan tänka sig, där yogamattan under armen är lika vanlig som en handväska slängd över axeln, där snöklädda berg med bra skidåkning finns inom synhåll från Downtown, där trendiga mikrobryggerier växer som svampar ur jorden och där björnar bokstavligen går på gatorna i norra änden av stan.

Å andra sidan det utbredda drogmissbruket som är så oerhört synligt. Jag har aldrig tidigare sett människor injicera öppet på gatan på det viset som sker längs Hastings Street mellan Main och Carrall. Även i övrigt är socialt utslagna människor en självklar del av stadsbilden. Problemen göms inte undan, och samtidigt som misären känns sorglig finns där ett uns av bevarad ömsesidig respekt och bibehållet människovärde, när den som är sårig i ansiktet och skakar av abstinens får samma service som alla andra på 7 Eleven.

Vancouver har gett mersmak, inte minst i kombination med alla otroliga möjligheter till friluftsliv och naturupplevelser som finns i närheten. Vi har bland annat paddlat kajak vid Vancouver island, sett björnar, valar och delfiner, och vandrat upp till en turkosblå sjö i bergen utanför Squamish.
Mer om det och mycket annat senare!

FalseCreek1_webb.jpg

Glasade skyskrapor i Downtown, sett från Granville island. False creek har blivit så ren att delfinerna börjar hitta hit. Kajaker finns det redan gott om. Både såna man står på och sitter i.