Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kändisarna invaderar

(obs, scrolla ner för kändisbild, okej?)

Det är ju filmfestival i Cannes, som ni kanske har märkt, och jag har fortfarande inte varit där. Det kan bli en liten tur senare i veckan – och då tar jag givetvis tåget. Bilen vill inte dit, det har den sagt.

Har faktiskt varit på filmfestivalen en gång för – 19 år sen! Jag bodde i Nice och pluggade franska och ville så klart åka dit och spana lite. Var där några gånger under festivalen. Det finns en gren av festivalen man kan köpa biljetter till – La Quinzaine des Réalisateurs (http://www.quinzaine-realisateurs.com/) – och där såg jag den svensk-danska filmen ”Sommaren” av Kristian Petri, och ”Engelsmannen som gick upp för en kulle men kom ner från ett berg” med Hugh Grant. Innan filmen visades samlades skådespelare och regissör på scen för att prata om den. Riktigt kul och stämningsfullt.

Men självklart gick jag och glodde på Croisetten och stranden i hopp om att få se någon kändis, något spännande, vad som helst. Det hände ofta att det blev spontana folksamlingar utanför de tjusigaste hotellen, för att ett rykte startat om att någon superkändis snart skulle komma ut ur dörren där. Det gjorde de sällan.
Såg dock bland annat Johnny Depp gå på röda mattan under franska tillrop från publiken (”Shååniiii Shååniii!”). Minst lika kul att se folket på röda mattan var det att se uppståndelsen i publiken – och den enorma mängd fotografer som följer varje steg som tas på den där mattan med enorma objektiv. Enligt reglerna måste fotograferna vara klädda i frack. Åtminstone var det så då.

I år har jag inte hittills inte kommit närmare stjärnglansen än vad du kan se på den lite suddiga mobilbilden nedan. Jag stod på flygplatsen i Nice och väntade på en kompis igår. Där fanns inte bara de vanliga människorna som väntar på sina nära och kära, utan även nån pressfotograf och ett gäng autografjägare utrustade med ett fascinerande mappsystem. En mapp för varenda skådespelare som förväntas komma till Cannes under veckan. Där står de i ankomsthallen och väntar troget, med bilder, papper, penna, kamera. Det blev ett par rusningar under tiden jag väntade på min kompis. Bland annat till killen nedan, som bjöd på dubbelselfies.

Vem han är?
James McAvoy, känd bland annat som den snälle figuren Tumnus i den senaste Narniafilmen. Han har även varit med i tre X-men-filmer, en mängd brittiska filmer och tv-serier och spelade Idi Amins läkare i The last King of Scotland. Bland annat.
Han verkade snäll.

James McAvoy.jpg

Idi Amins läkare? Ja, i alla fall på film. Han i mitten alltså. De andra två är professionella autografjägare på flygplatsen i Nice.