Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kött, bröd och lök forever

Smakerna av Balkan. Ibland kommer de tillbaka. En fläkt någonstans som påminner om kolgrillat – och förnimmelsen är där, av kött, bröd och lök.
Jag åt cevapčići varje dag i över en vecka. Inga undantag. Kött, bröd och lök, som om det vore allt jag ville ha. I normala fall är jag en sån som gillar lite grönt på tallriken, också. Men man tar ju sedan dit man kommer. Så man äter kött, bröd och lök. Om och om igen. Och nu saknar jag det lite.

Cevapcici.jpg

Som det ska vara. Bara tre ingredienser. Jag repeterar: Kött, bröd, lök! Jag kunde inte hålla mig från att börja äta innan det obligatoriska förevigandet (sorry för det), men denna misshandlade goding är inhandlad på Sarajevos bästa Cevabdzinica, Zeljo, som ligger på gatan Kundurdžiluk i gamla stan.

Cevapi.jpg

Ibland stavas det cevapci istället för cevapcici, helt enkelt för att man blir så himla däst av att älska cevapcici att man inte orkar stava hela ordet.

burek.jpg

Fast på morgnarna åt jag sånt här. Aha, burek! Tänker du. Men i Bosnien, förstår ni, säger man bara burek om de filodegspajer som har kött i sig, om man ska vara noga. Den här, som är fylld med spenat, kallas zeljanica, den med ost kallas sirnica och den med potatis heter krompirusa.