Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Liten fikaparlör

Tänk kaffe, tänk Frankrike – och du tänker kanske på café au lait?
Den där hälften kaffe/hälften varm mjölk, som blev så poppis i Sverige innan italienarnas caffè latte gjord på espresso och en massa skummad mjölk, kom och slog bort den jättestora koppen och ersatte den med ett högt glas.

Hur som helst. Många i Frankrike beställer hellre en café crème än en café au lait. Och vad är då det? Kaffe med grädde?! (crème = grädde).
Nej, inte alls. En café crème är en kaffe med skummad mjölk, ungefär som en caffè latte alltså. Be om en ”grand crème” så får du se.

Men missa för guds skull inte det bästa av allt på kaffemenyn…
Står det ”café gourmand” så ska du inte tycka det låter hutlöst om den kostar kring 70 kronor. För det här är betydligt mer än en kaffe.

En cafe gourmand består av en espresso, serverad på en liten bricka tillsammans med 3-4 små desserter. Tillhör du dem som har svårt att bestämma dig för vad du vill ha för sötsak till kaffet, då är det här verkligen nåt för dig!
Det är en ljuvlig liten uppfinning, och om jag fick önska skulle det bli nästa exportvara till Sverige. S’il vous plaît!

Café-Gourmand_webb.jpg

Just den här café gourmand-beställningen gjordes på Le Relais i den lilla bergsbyn Gréolières en dryg timme ovanför kusten på rivieran. En espresso, en tarte aux pommes (äppelpaj), en crème brulée, en chokladmousse och en tiramisú i burk. Allt var gudomligt gott…