Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mina franska valnerver

Jag vet inte vad det är som gör det, men det går troll i mina franska försök till valdeltagande. När det gäller EU, alltså.
Självklart vill jag ta mig rättigheten (man kan kalla det en förbannad plikt om man vill, men framförallt är det ju det – en rättighet!) att rösta på ett parti som kan representera mig i EU-parlamentet och därför har jag fixat ner mitt röstkort och gjort mig beredd att åka till svenska konsulatet i Nice.
Någon gång denna vecka.
Hade tänkt mig torsdag.
Men idag, onsdag, insåg jag att jag var sent ute. På hemsidan stod det att det redan var försent. Neeeeejjj!!

Ringde och frågade om der verkligen var kört – och fick svaret, kanske inte – om du kommer in idag så kan vi skicka din röst och hoppas den når Sverige senast lördag. Så jag satte mig i bilen och körde iväg. Kom fram 11.45, en kvart innan konsulatet stängde. Jag var inte ensam om att vara ute i sista stund. Där fanns fler som ville säga sitt – och jag hoppas verkligen alla våra röster kommer fram i tid.

Förra gången jag försökte rösta i Frankrike var hösten 1994, i Lyon. Det var folkomröstning om huruvida vi skulle vara med i EU eller inte. Ja, det var ju frågan… skulle vi det? Frågorna gnagde i mitt huvud och jag och en annan svensk satte oss ner med en engelsk kompis och förhörde honom. Verkade det bra, det där EU? Vad ska man egentligen tycka? Och hur är det med gurkorna – får de inte vara böjda enligt unionen?
Jag blev inte klokare. Tvärtom.
När vi kom fram till konsulatet var jag så nervös att jag inte kunde bestämma mig. Kunde. Inte. Bestämma. Mig.
Det kändes som att allt, ALLT, hängde på mig och jag blev så nervös att jag var tvungen att ta en cigg för att lugna nerverna, trots att jag inte var nån rökare.

Sen gick jag in. Och röstade.
Blankt.

Ja. Jag röstade BLANKT. Jag hade två val och jag röstade BLANKT!
Den här gången vet jag i alla fall vad jag tycker. Desto större anledning till att jag ber till alla gudar inklusive det franska postverket (inte hitta på nån jäkla fransk strejk nu, hörrni…) att rösten, allas våra röster, kommer fram till de svenska valurnorna i tid.

Valsedlar.jpg

Vilken av högarna med valsedlar på Consulat de la Suède var mest urplockad? Nån gissning? Kan ni se?

Vickan.jpg

Valobservatörerna Vickan och Daniel var där förstås.

Jockmock.jpg

Konsuln gillar Jokkmokk. Så är det allt.