Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Missa inte La Spezia

Efter några dagar i bergen kring nationalparken Mercantour i Frankrike åkte jag ner till La Spezia i Italien. Det tog några få timmar (och kostade mycket i vägtullar), och kändes lite som att komma till den riktiga sommaren.

Vagabonds halvitalienska AD, Sara Bregoli, och hennes man Tomas, har en lägenhet i La Spezia, så jag passade på att hälsa på när de var där. De har verkligen kärat ner sig i den staden, och jag började förstå varför.

Om du läser om La Spezia i guideböcker eller på nätet är risken stor att du träffar på meningar som ”Industristaden La Spezia är inget att se, men är en bra utgångspunkt till Cinque Terre”. Det sistnämnda stämmer. La Spezia är ett avstamp för tågen till de fem byarna i det som kallas Cinque Terre – en rad pittoreska stenbyar som klamrar sig fast på klipporna längs en dramatiskt kust, och där du tar dig fram med tåg eller längs bekväma vandringsleder.

Här kan du läsa Per J Anderssons reportage från Cinque Terre: http://www.vagabond.se/artiklar/resmal/20110530/k
ustvandra-i-italienska-cinque-terre

MEN – tro för guds skull inte att La Spezia inte har något att ge. Staden är mer ”på riktigt” än Cinque Terre (som svämmar över av turister under högsäsong), och där finns en del guldkorn, inte minst vad gäller barer och restauranger.
I nästa nummer av Vagabond kommer Sara Bregoli att ge sina bästa tips i en 24-timmars guide till sitt älskade La Spezia.
Tills dess: Ett litet smakprov på hur det ser ut på Saras och Tomas favoritbar, Distro, en varm kväll i juni…

Distro_webb.jpg

Den lilla baren Distro är som ett hål i väggen på Via Marsala. En liten, liten bar, som mest liknar en gammaldags skivaffär, med LP-skivor i backar. Där serveras ölen i plastglas över disk – och sedan är det bara att gå ut på gatan utanför. Det är där du hänger, med en stadigt växande skara människor. Hela gatan blir ett folkhav. Ett glatt, pratande, skönt avslappnat folkhav.

SaraTomas1_webb.jpg

Och där hittas titt som tätt dessa två: Sara och Tomas Bregoli. Vad Sara säger och vad Tomas tänker här får vi bara gissa oss till…