Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Välartade Münster

Minns ni filmen The Truman Show? Den där en man, spelad av Jim Carrey, är med i en dokusåpa utan att veta om det. Hela hans liv är iscensatt i en perfekt värld, där allt går enligt manus.
Lite så kändes det att komma till Münster. Jag tog en mindre väg dit från Bremen, eftersom jag var trött på Autobahn. Var kanske inte det bästa beslutet eftersom det var knökat med trafik och en del långsamt puttrande traktorer på den lilla vägen och inte mycket chans till omkörningar. Men fint var det, med illgula rapsfält, prunkande gröna björkar (här har våren kommit långt) och betande hästar vid überpittoreska korsvirkeshus.

Men åter till Münster. Den välartade staden som till och med vunnit pris för tio år sedan, för ”bästa stad att leva i”, kategorin 250 000-750 000 invånare. Här finns 270 000 invånare varav 50 000 är studenter, vilket gör staden till Tysklands näst största studentstad, efter München.

Det första jag såg när jag klev ur bilen för att leta boende var cyklar. Cyklar, cyklar, cyklar. Och folk som joggade, folk som såg ut att alltid vara ute och röra på sig, utan att någonsin börja svettas. De såg vansinnigt fräscha ut, helt enkelt. Som såna där som börjar dagen med en rask promenad och en fruktsallad och fortsätter i samma anda. De verkar trevliga också. Och liksom…korrekta. Eller?

Vad vet jag. Jag bara svepte in, tog in på hotell – Ibis – ganska dyrt för min budget, men jag var fruktansvärt trött och behövde snabbt tak över huvudet där hunden var välkommen.
Sedan kom den där morgonen då jag och hunden promenerade vid Aaseen (sjö och park) och bara glodde på alla fräscha, välartade och undrade var den dolda kameran satt.

Förresten kommer Alphaville från Münster. Det känns tufft. Men de var väl också rätt välartade?

Munster1.jpg

Promenaden. Ett grönt stråk med prydliga stigar för cyklister, joggare, inlinesåkare och flanörer.

Munster2.jpg

Lovis promenerar på promenaden. Eller på Promenaden, då.

Munster3.jpg

Aaseen. Frukost i parken vid sjön.

Munster4.jpg

Lovis hittade en kompis, en parson jack russell terrier, som visade sig ha varit i Sverige flera gånger. Hans matte älskar Värmland, nämligen. Hundarna hade en del annat gemensamt också, som intresset för att dammsuga marken med nosen.

Munster5.jpg

Den medeltida stadskärnan, poppis bland turistgrupperna.