Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Världens sötaste parasit

Man ska kanske inte bildgoogla parasiten man har i sitt tarmsystem, men jag gjorde det – och herregud, det är det sötaste jag sett. Åtminstone i den här illustrerade varianten jag hittade på nätet.
Fick även höra från en kompis som varit på middag med några infektionsläkare häromkvällen att de hade suttit och diskuterat just detta: Giardia är den sötaste parasiten! (snacka om nördigt läkarmiddagsämne, men jag gillart)

Så här står det om giardia på Wikipedia:

Giardia är ett släkte av anaeroba flagellerade urdjur (protozoparasiter) av stammen Diplomonada i supergrupp Excavata (uppkallad efter det utgrävda spåret på ena sidan av cellkroppen) som koloniserar och förökar sig i tunntarmen hos flera ryggradsdjur, vilket orsakar giardia. Livscykeln växlar mellan ett aktivt simmande trofozoit stadium och en smittsam resistent cysta. Arten är uppkallad efter den franska zoologen Alfred Mathieu Giard.

Gillar orden ”supergrupp” och ”aktivt simmande”. Jag börjar få ömma känslor för den här lilla krabaten. Och eftersom den är uppkallad efter en fransman, vad passar bättre än att gå till en fransk läkare och få botemedel? Det gjorde jag.

Tittade in på en akutmottagning i Antibes en lördagseftermiddag och hamnade i ett väntrum bland halta, lytta, blödande och gråtande. Det franska systemet är väldigt annorlunda än det svenska, och efter att ha suttit en stund i ett litet rum och pratat med en dam i en lucka och lämnat 50 Euro i pant (!) blev jag hänvisad till en sjuksköterska som skulle avgöra om jag behövde komma in på sjukhuset för undersökning, eller gå genvägen till ”la maison medical”, där en privatläkare sitter och tar emot patienter som inte behöver vård, och som kan betala för sig… Det innebär också att man slipper sitta i flera timmar i ett vänterum, så jag var glad när den möjligheten fanns.
420 spänn kostade det att få en stund med tjänstgörande privatläkare och ett recept. Sen fick jag gå tillbaka till den första damen, få min 50-Eurolapp tillbaka, och betala henne 25,32 Euro. Et voîlá.

Men pillrena från apoteket var billiga! Typ 30 kronor för en åttadagarskur.
Bye bye lilla thailändska parasit. Du är sötast. Men du ska bort.

250px-Giardia_lamblia.jpg