Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vin från Nice?

Nice är inte känt som någon exportör av viner. Men visst finns det några vintillverkare, småskaliga sådana, som tillverkar för egen försäljning och för en del lokala restauranger.

De finns på en av kullarna ovanför stan, i ett litet område som heter Bellet.
Bellet är den enda kontrollerade vintillverkningsarealen i Nice. Ni har säkert sett uttrycket ”appellation d’origine controllée” på franska vinetiketter, och en sådan kontrollerad ursprungsmärkning finns alltså här.

Eftersom vintillverkarna – tio stycken finns det idag – är så småskaliga är det inte alltid möjligt att bara dyka upp och göra ett oanmält besök. Men två gånger om året gör de gemensam sak och håller öppet hus. En gång på våren och en på hösten.
Jag hade turen att vårens öppet hus var just förra helgen, så jag åkte dit med vännerna Lana och Patrice från Nice.

Nästa öppet hus blir i november. Mer info om det, plus annat om Belletvinerna här: http://www.vinsdebellet.com/
Mer om Le Clos här: http://www.clos-st-vincent.fr/
Och lite om Via Julia Augusta här: http://routedesvinsdeprovence.com/decouvrir-domai
ne/via-julia-augusta

Nicolas_webb.jpg

Nicolas, till höger, har den lilla vintillverkningen på Via Julia Augusta som en sidosyssla till sitt vanliga arbete. Deras viner kostar mellan 15 och 20 euro ungefär. Jag köpte ett gott vitt vin av druvan som här kallas rolle – men som för oss kanske är mer känd under sitt italienska namn, vermentino. Nicolas är en gammal vän till Patrice, så både Lana och Patrice brukar komma och hjälpa till på hösten när det är skördetid.

BelletLovis1_webb.jpg

Det smakades, svaldes och i vissa fall – spottades i hink. Lovis tyckte det var hemskt intressant att besöka källaren och lukta på gamla tunnor.

Bellet_webb.jpg

Vackra omgivningar. Stadsnära, men fin natur. Här växer druvorna i terrasser längs sluttningarna.

Clos2_webb.jpg

Le Clos-Saint-Vincent är en lite större tillverkare, med mor, far och son som jobbar med att göra vin i källaren. Här kan man göra besök även utanför öppet hus-dagarna. Vinerna kostar från ca 20 och upp till 145 euro.

Lovisbellet2.jpg

Lovis tyckte det var jättejätteintressant att lyssna på vad Le Clos är för vin egentligen. Verkligen jätteintressant. Hon hade även ett gott öga till ost- och skinkbitarna på tunnorna.