Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vin ska smaka sten!

På resande fot igen! Nu på väg hemåt, under två veckors roadtrip. Men eftersom jag inte hunnit blogga nåt på ett tag gör jag en liten tillbakablick till för drygt en vecka sedan, när jag lämnade rivieran några dagar för ett besök i regionen Languedoc-Roussillon.

Jag bodde hos Arne och Ariana Mellqvist, som under sommaren tar emot gäster i sitt hem, som då också tjänar som Bed & Breakfast. Arne, tidigare s-politiker i Falun och med några år i riksdagen, och Ariana, tidigare gymnasierektor, gick i pension när de kommit en liten bit över 60, och gjorde slag i den där tankeleken de haft under sina resor: Den om att flytta till ett mildare och varmare klimat, och göra pensionen till en nystart – för det är inte utan utmaningar och projekt man flyttar till södra Frankrike och renoverar ett stort hus. Men kul har de, det märks – och de gillar att ha folk omkring sig.

De bor i byn Faugères, som också är ett känt vinområde eftersom marken här består av schiffer. Det ger en särskild karaktär åt vinet som många vill åt, därför finns här också inflyttade vinodlare från andra trakter av Frankrike.

Omgivningarna är otroligt vackra, och det är riktig landsbygd jämfört med rivierans bebyggda (om än också vackra) berg.
Det är inget dumt läge heller. Tar mindre än tre timmar att köra till Barcelona. Det är sju mil till trevliga och kulturella staden Montpellier, snabbtåg till Paris tar 3,5 timmar, Ryanair flyger ända fram till grannbyn, och havet syns från terrassen, fyra mil bort. Även Pyrenéerna syns när det är fint väder.

Det finns både natur och fina medeltida byar i närheten, och bergskedjan Cevennerna är perfekt för vandring och fågelskådning. Jag drömmer redan om att åka tillbaka någon gång, och se och göra mer.
Nästa lördag (14 juni) kan man läsa om Arne och Ariana i Dalarnas Tidningars lördagsbilaga Pralin.

Ariana_Arne1_webb.jpg

Ariana och Arne gjorde slag i saken och flyttade ner till värmen. Deras B&B, Villa Ariana, tar emot gäster under sommaren. Ett riktigt hemma-hos-boende.

Minerve_webb.jpg

Minerve. Medeltida by på utflyktsavstånd från Faugères. Riktigt söt är den.

Musslor1_webb.jpg

Så gott så jag höll på att smälla av. Man tar musslor från odlingen nere vid kusten. Man klipper av några timjankvistar på översta terrassen. Man lägger allt i olivolja på ett stort fat på grilltunnan – et voilà – gudomligt gott!