Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att resa på obestämd tid

När man pratar om att resa är det nästintill omöjligt att inte prata om pengar. Hur gärna man än skulle vilja så är det oftast kassan som bestämmer hur länge man är på resande fot och vad för ställen man besöker. Hur jag finansierar mina resor är en av de vanligaste frågorna jag får och därför vore det på sin plats att adressera detta spörsmål:

”Hur reser man på obestämd tid?”

Personligen tycker jag att en-veckors resor är jobbiga och inte värda besväret. Jag föredrar resor som är på minst en månad och gärna längre än så. Detta kan självklart vara knepigt om man har ett fast arbete och/eller har små barn. Men är det omöjligt? Självklart inte! När jag och en god vän hade tagit oss upp för Ella’s Rock i Sri Lanka möttes vi av ett svenskt par som hade gjort samma vandring uppför berget, enda skillnaden var att de gjort den tillsammans med sin väl-insmorda bebis på några månader. Precis som det är möjligt att resa med bebis så är det även möjligt att resa kontinuerligt, trots att man inte är rik.

GOPR6791.JPG

Ella's Rock, Sri Lanka – en magisk plats

Per dagsdato har jag lyckats besöka många av de platser som stått på min önskelista. Både med överfull reskassa och på sådant sätt att jag varit tvungen att arbeta varje dag i veckan för att kunna fortsätta resa. Jag är långt ifrån rik och jag har (tyvärr) ingen som finansierar mina äventyr eller kaffemissbruk. Så hur gör jag?

För det första har jag prioriterat mitt resande och har många gånger arbetat galna timmar för att kunna lyckas samla ihop tillräckligt. Vad sägs om 12-14 timmar per dag i en grå lokal i Oslos utkanter? Det finansierade en galen resa till Australien under en månad, fullproppad med aktiviteter som skydiving över Byron Bay, nyårsfirande i Sydney och kajak i vildmarken.

Om du inte medvetet lägger undan pengar för ditt resande kommer du alltid att finna ting att spendera pengarna på. För som alla vet: man spenderar det man har, hur mycket (eller lite) det än är. Kanske lägger du pengar på något som istället hade kunnat gå till en spännande resa? Eller varför inte slå två flugor i en smäll och sluta röka/dricka och istället uppleva en ny plats i världen?

Tips #1: Prioritera ditt resande och börja spara. Se över dina kostnader och fundera om det finns något du kan göra mindre (eller mer) utav för att kunna samla ihop till en reskassa.

I vissa fall är det dock svårt att samla ihop tillräckligt med pengar för att kunna bege sig till flygplatsens nervkittlande terminaler. Man kanske inte tjänar tillräckligt, kan inte få extratimmar på arbetet eller kanske pluggar? För var situation och ursäkt finns det dock en lösning! Har du inte möjlighet att spara ihop till en resa finns det till exempel en uppsjö av möjligheter att arbeta utomlands. Därmed kan du uppleva en ny kultur och träffa nya människor samtidigt som du tjänar ditt levebröd.

P1030711.JPG

En två-dagar tur med slowboat mellan Thailand och Laos kostar mindre än en pizza i Oslo. Fotocred: Marc Kaplan

Tips #2: Arbeta utomlands. Träffa nya människor, tjäna pengar och upplev landet inifrån och ut.

Det finns en mängd jobb att ägna sig åt utomlands. I Australien är det exempelvis väldigt populärt att ägna sig åt gårdsarbete och i de flesta större städer världen över är de mer än glada att få in en ansökning från en hårt arbetande individ som dessutom talar bra engelska. Svenskar har ett väldigt gott anseende utomlands och du kommer bli förvånad över hur långt din skolengelska tar dig.

Tips på arbeten som du kan ägna dig åt utomlands:

• Callcenter
• Servitör/Servitris
• Hotellarbetare
• Instruktör
• Guide
• Säsongsarbetare
• Au Pair
• Engelskalärare
• Frilansskribent

Många överväger inte ens att arbeta utomlands för att det verkar krångligt och svårt. Tvärtom! De flesta av arbetena som du vill ägna dig åt ska bara betala levnadskostnaderna och resten spenderas på att bekanta dig med landet och dina nya vänner. Som exempel:

Jag har budgeterat ca 10 000 SEK per månad när jag rest runt i Sydostasien. Det var inte en siffra jag räknade med (eftersom jag endast skulle vara ute i någon månad) men när jag tog mig en titt på mina kostnader så landade jag alltid kring denna summa. Detta inkluderar ALLTING; boende, mat, utflykter, kläder, transport, fest och min största utgift: kaffe.

DSCN0070.JPG

Solnedgångs-Cruise på Mekong, Phnom Penh

Nu är Sydostasien som bekant mycket billigare än de flesta platser på jorden men kom också ihåg att de Skandinaviska länderna är bland de dyraste att leva i. Jag budgeterade runt 10 000 SEK/månad för Sydamerika och min vän som bor i Mexico säger att även han landar kring denna siffra. Å andra sidan har jag en vän i Norge som skrattade åt mig när jag skulle till Asien i två månader med 30 000 NOK på kontot. Han hade själv varit i Thailand några veckor tidigare och spenderat 70 000 NOK på lite över två veckor.

Hur mycket spenderar du totalt per månad när du är på långresa?

Nästa gång kommer jag fortsätta berätta om hur du kan resa på obestämd tid och hur jag reste runt i Asien samtidigt som jag pluggade heltid och besökte Thailand, Kambodja, Laos, Indien, Sri Lanka och Vietnam.

—–

Om du vill vara säker på att inte missa något kan du –följa mig på Facebook– där jag varje vecka postar mina reseinlägg och tips från hela världen.

Du kan även –följa mig på Instagram– där jag flera gånger i veckan postar mina bästa resebilder och drömmer mig tillbaka.