Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att välja ett hem

Att välja var i världen man ska bo är en fråga som många aldrig ställer sig. Det var dock den frågan som jag ställde mig medan jag närmade mig Ho Chi Minh City och slutet på min månadslånga Vietnamvisit.

Efter närmare tre veckor på en motorcykelsadel och ett konstant hoppande från stad till stad var jag redo att finna en plats att åtminstone spendera en månad i. Alternativen var många. Flertalet av de länder och städer som jag besökt hade trots allt lämnat mig med ett gott intryck och nu var det dags att välja en av dem.

Jag var ute efter en plats som kombinerade stadslivets bekvämligheter med landsbygdens mer avslappnade attityd. Hanoi i Norra Vietnam, Chiang Mai i Norra Thailand och Phnom Penh i Kambodja var alla städer jag kunde se mig själv i, men jag valde tillslut Phnom Penh. Varför?

IMGP8940.JPG

Här kan man bo – Koh Rong i Södra Kambodja. Foto: Michael Wilson

– Visum-reglerna
Kambodja har ett av världens enklaste sätt att erhålla visum på: Du betalar. Punkt slut. Även om processen i t.ex. Poipet (gränsen mellan Thailand och Kambodja) kan vara lite av en huvudvärk så är det inte något du behöver uppleva om och om igen. Jag förnyade nyligen mitt visum för sex månader och betalade 150$ (ca 1340 SEK)

– Levnadskostnader
Det är billigt att leva i Kambodja och man kan leva gott på t.ex. ett studiebidrag (vilket jag gjorde under 2014). Nu arbetar jag på ett engelskt institut och månadslönen jag får (ca 10,000 SEK) tillåter mig att leva ett bekvämt liv i huvudstaden.

– Människorna
Khmererna är ett hjärtligt folk som ständigt överraskar. Deras öppenhet får en alltid att känna sig mer som en familjemedlem än en simpel besökare. Att de Kambodjanska kvinnorna är helt otroligt vackra är inte heller ett minus.

Ett svenskt pass öppnar upp många dörrar i världen och förenklar ett liv utomlands. I en undersökning placerades Sverige på delad förstaplats med Finland, Tyskland, Storbritannien och USA över länder med ”bäst” pass. Toppländerna i undersökningen har möjligheten att besöka 174 länder utan större problem medan de lägst rankade länderna, t.ex. Afghanistan och Irak, endast har möjlighet att besöka 28, respektive 31 länder.

De flesta av oss svenskar kanske tar för givet att inneha ett pass men i många länder är det ett tecken på rikedom och välstånd. Med så många möjligheter:

Vilket land skulle du vilja bosätta dig i, under en kort eller längre period, om du fick välja fritt?