Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fem tecken på att du bott i Kambodja länge

Dagar blev till veckor som sedan sipprade ut till månader. När åren snart blivit plural märker man att saker och ting har förändrats både utifrån och in. Saker som tidigare kunde skaka om min värld krusar numera inte vattenytan, vardagen ser annorlunda ut och förhållandet med min Kambodjanska flickvän sätter kommunikationen på prov.

Ett av de första tecknen på att ting höll på att omdefinieras kom när synen av kackerlackor och råttor inte längre fick mig att rycka till. Dessa obehagliga varelser har länge stått på min ”FY FAN”-lista men en natt i Chiang Mai sprang en råtta förbi och inte en muskel rörde sig. Råttorna hade kommit att bli ett naturligt inslag i min vardag och lite längre fram kom insekter att stundtals stå på menyn.

Bor du i Kambodja, planerar du att komma besöka Sydostasien eller har du spenderat längre perioder i dessa delar av världen? Då kanske några av följande saker känns välbekanta:

Luang Prabang - Laos - www.MatiasAndres.com.jpg

Foto: Marc Kaplan

1. Ris – hela dan’, varje dag
När någon frågar ”Njam Bai” (vill du äta?) så är den direkta översättningen ”Vill du äta ris?”. Ris är ett såpass integrerat inslag i Kambodjansk matkultur att det är svårt att prata om mat utan att nämna den lilla livgivaren. Ris återfinns i de flesta rätter du stöter på och att inte få i sig det under dagen är som att gå runt utan underkläder, det är inte hela världen men det känns ganska underligt.

2. Trafikregler är i stort sett icke-existerande
Många saker i Kambodja måste man omfamna för att inte bli galen. Trafiken är en av de sakerna som är svåra att acceptera. I Phnom Penh sätts det nu upp trafikljus överallt och under de senaste veckorna har avskiljare dykt upp på de större vägarna. Det hindrar dock inte folk från att köra på trottoarerna eller slingra sig genom mötande trafik.

Min ”favorit” i denna kategori är den barbröstade mannen som blåste förbi mig vid ett rödljus, barbröstad och ätandes på en majskolv. Några saker visste man inte att man ville se förrän man såg dem.

3. Bröllop? Dop? Begravning? Spärra av hela gatan!
Bli inte förvånad om vägen du tar varje morgon en dag är avspärrad och ett stort rosa partytält med girlanger upptar dess plats. I Kambodja hör det till vanligheterna att fira, eller sörja, i flera dagar och det görs i familjens, munkarnas och vänners närvaro. Därmed behövs det mycket plats och gatan utanför bostaden är första valet, oavsett hur mycket trafik som annars brukar passera.

Inget säger måndag-morgon som att köra scooter genom ett enormt partytält med skanderande munk-verser i öronen.

4. Du hälsar med en ”Sampeah”
I Kambodja visar du respekt genom att föra handflatorna tillsammans och böja på ditt huvud gentemot personen. Detta görs i olika grad, beroende på personen du möter, men att inte göra något alls kan uppfattas som respektlöst. Efter en stund blir det en lika naturlig hälsning som kindpussen i Sydamerika.

Pursat3 - Kambodja - www.MatiasAndres.com.jpg

5. Du vet inte vad folk heter
I Kambodja använder du titlar när du tilltalar folk. Beroende på exempelvis personens kön, ålder och relation till dig så väljer du från en lång meny av tilltalsord som exempelvis:

– Bong srey (Äldre kvinna)
– Pooh (Farbror, äldre man)
– P’ohn (Någon yngre än dig själv)

Jag vet fortfarande inte vad min svärmor heter och jag får numera det onda ögat om jag försöker mig på något annat än ”Mama”.

Bubblare: Dela allting

Din iskaffe är min iskaffe och vänder du ryggen till springer familjens ettåring iväg med den. Turligt nog är hon generös och delar med sig. I Kambodja är gränserna mellan ditt och mitt lite suddiga och det viktigaste är att alla får tillräckligt.

Sharing is Caring - Kambodja - www.MatiasAndres.com.jpg