Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Förlorat i översättningen

Tystnad.

Kamera.

Action!

Jag och min flickvän har flyttat in i en ny lägenhet och har i samband med detta kommit överens om att skära ned på våra kostnader de första månaderna. Nu står hon och säger att hon spenderat 8$ på juice. En struntsumma kan man tycka, men ur ett Kambodjanskt perspektiv är det en fjärdedels förmögenhet och ur mitt perspektiv är det en fullt legitim anledning att hetsa upp sig över.

Att jag har jobbat massor av övertid med sexåringar som hellre vill kasta pennor än att lära sig engelska är något jag inte tagit i betraktelse när jag väljer att göra en höna av den berömda fjädern. Nej, vid det här laget är jag redan uppe i varv och har kastat upp mina händer upp i luften samtidigt som jag muttrar saker som:

Det är inte pengarna det handlar om … det är … det är innebörden av situationen!

Hon tittar tillbaka på mig med illa maskerad misstänksamhet och jag ser att hon ifrågasätter mitt annars sunda förnuft.

Juice… Juice?! fortsätter jag. Är det någon speciell juice, någon som kanske ger en SUPERKRAFTER eller något annat som kan förklara det hutlösa priset?

Nej, bara vanlig juice, säger hon och rycker på axlarna.

Jag ger upp. Det kanske är en kulturell sak, tänker jag. Något jag inte kan förstå mig på. Kanske det finns en hemlig juice-fetisch i Khmerernas kultur som jag förbisett och som betingar dem att spendera fyra måltiders budget på juice? Jag är alldeles för upprörd för att fördjupa mig i social-antropologiska frågor och vi är ändå sena till jobb. Motorcykelfärden går i tystnadens tecken och morgonpussen uteblir.

När jag kommer hem senare på eftermiddagen har jag uppenbarligen inte släppt tanken på juice och dess konsekvenser på ett annars friskt förhållande. Jag går med stormsteg upp för trapporna och slänger upp kylskåpsdörren för att ta mig en närmare titt på spektaklet till juice som vandrat runt i mina tankar hela dagen.

openphotonet_P8039652_resize.JPG

© Miroslav Vajdić for openphoto.net

Hur kan 8$-juice se ut frågar jag mig själv. Hur smakar den? Är öppningen guldpläterad mån tro? Kanske kommer den med en handskriven hälsning från tillverkaren? Är den USB-kompatibel? Men i kylskåpet finns inget mer än tre bruna bananer, vår rumskamrats franska marmelad och en halv burk majonnäs.

Orättvisan är överväldigande. Här har hon gått och köpt Kambodjas dyraste juice och jag fick inte ens smaka! Jag hör hennes nycklar i låset och bestämmer mig för att behålla mitt lugn och agera vuxet. Men när dörren öppnas förstår jag att det är en omöjlighet – vi kommer ha ännu ett juice-snack!

När hon kommer in fångar dock ett par svarta slipper med vackra gulddetaljer min uppmärksamhet. Hon har pratat om att hon behöver nya skor och jag har om och om igen sagt till henne att hon måste börja unna sig saker – här är dem tydligen. Jag kommer av mig och innan jag hunnit påbörja min utläggning om juicens påverkan på förhållanden frågar jag om hennes nya skor.

Hon himlar med ögonen, som för att fråga: ska vi ha den här diskussionen igen?

Yes, I told you. My new …

Det sista ordet sätter igång en serie av tankar och bilder som endast kan jämföras med slutscenerna i en komplex psykologisk thriller där allt du trodde var sant blixtsnabbt ställs på sin spets.

Juice — Schjuice — Schoos — Shoes?

Jag ger henne en kram och förvånat besvarar hon den. Vi tittar på varandra och jag kan inte låta bli att skratta. Are these your new juice? frågar jag och pekar på hennes svarta slippers. Yeees? svarar hon med en gnutta tvivel i rösten och jag bestämmer mig för att inte berätta för henne att hennes pojkvän är en skvätt galen – eller Ch-goout som man säger på Khmer.

Mångkulturella förhållanden är inte alltid lätta och kombinationen svensk chilenare + khmer med dåligt engelskt uttal kan ibland ställa till med svårbegripliga situationer. Vid sådana tillfällen är det viktigt att inte glömma: håll dig lugn, agera vuxet.

Nu när jag bor i Kambodja kan jag inte längre hålla reda på alla felsägningar och skratt som missförståelserna ger upphov till.

Vilken är din bästa felsägning på resande fot?