Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kambodjansk Rock ’n Roll

Bayon Band (Web).jpg

Bakesei Chan Krung, ett av Kambodjas första rock 'n roll-band. Fotocredit: DC-Cam

När De Röda Khmererna bestämde sig för ”rena” Kambodja dog en fjärdedel av befolkningen. Nära två miljoner avled under den kommunistiska regimen, antingen genom tortyr och massavrättningar men också genom svält, en direkt konsekvens av De Röda Khmerernas önskan att återvända till nationens gåtfulla förflutna, en tid som saknade modern teknologi och det västerländska inflytandet (och bistånd) som hade kommit att bli bestående delar i Kambodja under 1900-talet.

De Röda Khmerernas utrotning av sitt eget folk påverkade varenda detalj av Kambodjanernas existens och är fortfarande ett öppet sår i landets historia. Varje år grävs nya ting fram ur folkmordets ruiner och det senaste i loppet är Khmerernas förlorade musikliv.

Phnom Penh, som på den tiden var känt som ”Asiens Pärla”, hade ett särskilt vibrerande artistliv med influenser från dåtidens populärmusik. Stilar som Go-Go, psykedelisk rock och The Beach Boys-inspirerad surf-rock uppstod då band från hela landet samlades i huvudstaden för att spela tillsammans.

”Musikerna och sångartisterna var alla nära förbundna. Vi introducerade alla möjliga sorters av modern musik här.”
Citat från dokumentären "Don't think I've forgotten"

Det uppstår något märkligt när man lyssnar på Kambodjas populära artister från 60- och 70-talet. Dess hypnotiserade sångstil tycks fånga och föra en till en svunnen tid som ännu inte upplevt den terror som skulle stiga upp från mänsklighetens mörka hörnen.

Populära artister som Ros Sereysothea och Sinn Sisamouth sjunger från graven men deras arv har definitivt inte gått förlorat. I Phnom Penh hörs deras musik från både restauranger och affärer och det arrangeras ständigt events som hyllar Kambodjas gyllene musik-era. På YouTube cirkulerar även hundratals av sånger och det är självklart extra glädjande då militärregimen inte bara mördade artister men också gjorde sitt yttersta för att radera alla spår från deras artisteri och kreativa uttryck.

Under åren har det släppts en stor mängd av dokumentärer som behandlar folkmordet i Kambodja men nu kommer det även ett par som tar sig an Kambodjas förlorade artisteri. Mest uppmärksamhet och hyllningar har dokumentären "Don't Think I've Forgotten" fått. Dokumentären, skapad John Pirozzi, behandlar tiden före och efter folkmordet till tonerna av dåtidens bästa exempel på Kambodjansk populärmusik.

Det är svårt att inte förföras av de ljuva melodierna och ödet som väntade runt hörnet för de unga artisterna. Just nu pågår en USA-turné och välkomnandet har varit överväldigande positivt. Personligen har jag försökt att få de lokala biosalongerna att visa filmen men det ser ut som att vi lokala Phnom Penh-bor får vänta tills filmen gör sin andra runda i huvudstaden. Fram till dess får man nöja sig med den välgjorda trailer som definitiv får en att vilja se mer:

Även tidigare nämnda Sinn Sisamouth, Kambodjas skönsjungande stjärna under 50- till 70-talet, är högaktuell. Den populära sångaren försvann även han under De Röda Khmerernas era men med hans kopplingar till den gamla regeringen och som både utbildad sjukskötare och artist är det dock odiskutabelt vilket öde han gick till mötes.

Det hindrar dock inte otaliga sånger, blandband och myter från att cirkulera fritt. Enligt legenden så ska t.ex. Sinn Sisamouth ha vädjat sina bödlar om en sista sång, kanske i hopp om att beröra dem, men fått ett likgiltigt bemötande tillbaka innan de verkställde sin order.

Sinn Sisamouth är dock fortfarande relevant som en av hörnstenarna i Kambodjas tidigare artisteri. Han är även ändamålet för ett ambitiöst Kickstarter-projekt som varit i produktion under ett par år och som tar sig an hans tidiga liv i Stung Treng-provinsen, fram till hans berömmelse som en av Kambodjas starkast lysande stjärnor. Dokumentären som heter "Elvis of Cambodia" är ännu ett exempel på att Kambodjas tidiga (och nuvarande) musikliv mer levande än någonsin!

Gillar du det du läser? 🙂
Var snäll och följ mig på Facebook och/eller Instagram där jag postar mina nyaste texter och projekt. Saludos och tack för att du läser!