Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Konsten att klå ett lejon

MKP0668-Edit_BW.jpg

Foto: Michael Klinkhamer

För många är kampsport tätt sammankopplat med Asien. Speciellt de östra delarna har fött några av sportens dess mest välkända grenar – Karate, Judo, Aikido och Kung-fu

Men även länder som Thailand, Laos och Kambodja har spelat en avgörande roll i den moderna kampsportens evolution. Muay Thai, Muay Lao och Kun Khmer (även kallat Pradal Serey) tros alla ha fötts ur det uråldriga kungadömet Funan, som låg där nuvarande Sydostasien nu är beläget. Men beroende på vem du frågar kommer du få olika svar om vilken stil som kom först, och ämnet kommer garanterat röra upp stolta och nationalistiska känslor – vilket land du än befinner dig i.

En sak är dock säker, kampsport är big business och med hjälp av internationella organisationer som amerikanska UFC (Ultimate Fighting Championship) och asiatiska ONE Championship fortsätter sporten växa något enormt från månad till månad. Det är numera inte bara boxing som håvar in tittare och pengar. MMA (mixed martial arts) drar stor publik och här i Kambodja är helgturneringarna ett återkommande evenemang. De som är modiga nog har i tillägg många möjligheter att testa på, samt lära sig kampsportens tekniker och slit. Det har skapat en ny sorts trend: ”fitness-turism”

CIMG6568.JPG

Foto: Matias Andres

Att träna utomlands är inte längre exklusivt för professionella atleter. Numera finns otaliga gym tillgängliga för den som vill förlora några extra kilon och samtidigt vill testa på några av de olika kampsportsstilarna som erbjuds runt om i Sydostasien.

Exempelvis Kambodja har en stolt tradition som bland annat innefattar stilen Bokator, en uråldrig kampsport som sägs ha använts av Khmer-armén för över 1700 år sedan. På ett flertal platser i tempelstaden Angkor kan man se skildringar av kampsporten som fritt översatt betyder ”Att slå ett lejon”.

Phnom Penh erbjuder Bokator och flera av de mer moderna stilarna som kick-boxing, Krav maga och Pradal Serey. Är du intresserad av att träna kampsport i Kambodja gör du bäst i att hålla dig till de större städerna Phnom Penh, Siem Reap och Sihanoukville.

När det kommer till Thailand är alternativen fler. Både norr och söder erbjuder högkvalitativa gym för både nybörjare och veteraner. Som jag nämnde i posten ”Upptäck världen – Studera Utomlands” så spenderade jag närapå tre månader i norra Thailand där jag tränade muay thai på Charn Chai-gymmet. I början på nästa år kommer jag återvända och då byn är avlägset belägen är det lätt att leva ett enkelt och billigt liv. Såhär ser utkastet till min budget ut:

32 000 THB för tre månaders träning
– Det inkluderar två två-timmars pass per dag + buffé efter varje pass

18 000 THB för tre månaders boende
– Liten bungalow med fläkt. Internet, elektricitet och vatten inkluderat.

20 000 THB för en extra måltid, flaskvatten, dricka, snacks osv. per dag i tre månader.
– Jag gör av med strax över 200 THB per dag på detta och rundar upp till 20 000 ifall jag blir sugen på kaffe och glass.

För totalt 70 000 THB (ca 16 500 SEK) har jag därmed boende, träning, tre mål om dagen, snacks, kaffe och glass avklarat – i tre månader. Utöver det tillkommer det visumkostnader i olika kombinationer och kostnader för transport. Men planerar man lite i förväg kommer man ändå komma undan billigt för grundkostnaderna och därefter kan man krydda efter budget.

När jag senast bodde i Pai hyrde jag t.ex. en scooter tillsammans med en vän och vi åkte relativt ofta in till Chiang Mai för att titta på våra vänner slåss i diverse turneringar. Det är oftast minnen du inte vill vara utan och att åka den slingriga vägen mellan Pai och Chiang Mai är en mina absoluta favoriter i Thailand.

Varför inte testa på något nytt och ge kroppen vad den förtjänar? En god dos sol, lite stryk och lite avslappning i en pittoresk by i Thailands norra delar – bättre än så blir det inte!

IMG_5995.jpg

Min vy från min bungalow i Pai. Foto: Charline Eberhardt

Om du vill vara säker på att inte missa något kan du –följa mig på Facebook– där jag varje vecka postar mina reseinlägg och tips från hela världen.

Du kan även –följa mig på Instagram– där jag flera gånger i veckan postar mina bästa resebilder och drömmer mig tillbaka.

Veckans fotografer:

Charline Eberhardt – En äkta globetrotter med kameran i högsta hugg. Besök hennes gallerier från hela världen på "From Elephants to Kangaroos"

Michael Klinkhamer – Bosatt i Phnom Penh tar Michael utsökta fotografier och erbjuder populära photo tours i Kambodjas huvudstad. Är du i närheten? Testa på du också! Besök honom på Cambodia Photo Tours