Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kontrasternas stad

En artikel jag skrev om Phnom Penh för Magasinet SMUL i deras senaste utgåva.

”Vinden från Mekong- och Tonlé Sap floden sveper över folkmassan som samlats i den kungliga parken, belägen framför det ståtliga palatset i Phnom Penhs kärna.

De oregelbundna kastvindarna för med sig lukten av grillade majskolvar, bär barnens såpbubblor högt över skyn och sprider cigarröken från en äldre svensk man som i sin mobiltelefon försöker övertala en vän på Gotland att komma på besök.

– Over there it’s snowing, säger han efteråt och gestikulerar vilt mot sällskapet han sitter med, vilka i sin tur tittar klentroget tillbaka. Det är inte konstigt, i Kungariket Kambodjas huvudstad har temperaturen börjat sjunka från dagens 35 grader och det närmaste ett svenskt klimat man kommer är den smältande isen som omgärdar gatuförsäljarnas vattenflaskor.”

tumblr_nmed516BTL1qdotrdo2_r1_1280.jpg

Foto: Erick Strange

”Som så många andra kvällar har den kungliga parken samlat en internationell skara. Förutom det svenska samtalet hörs även amerikanare, britter, spanjorer och australiensare, och under skenet från en enorm skylt som avbildar den nuvarande kejsaren: Norodom Sihamoni, sitter en grupp med franska ungdomar och delar lokala delikatesser mellan sig. Det tar inte lång tid efter att den rökande mannens förbindelse med Gotland klingat ut som andra samtal har tagit deras plats.

Phnom Penh har inte bara förmågan att husera nationaliteter från världens alla hörn. Samma park som idag samlat en leende skock av människor fylldes för bara två och ett halvt år sedan med bönerna från över 3500 stycken munkar i traditionell orange klädsel, detta när Kambodja utlyste landssorg efter den dåvarande kungens bortgång. Detta nära samspel mellan ytterligheter; liv och död, rikedom och fattigdom, är ett genomgående tema och i Phnom Penh finner man samtliga representanter från livets vida spektra.

Petter, 31 har sökt sig till Kambodja efter ’ett livslångt utanförskap i Sverige’. Han har spenderat det senaste året på resande fot i Sydostasien och han listar klimatet, levnadskostnader och visumregler som bidragande faktorer till att han valt att stanna kvar.”

Läs resten av inlägget i tredje utgåvan av Magasinet SMUL

Jag har lagt upp min Facebook-sida som jag innerligt hoppas att du gillar och delar med dig av. Där skriver jag om ALLA min resor, även dem bortom Kambodjas gränser: Besök mig på Facebook