Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Länge leve gatukonsten!

Gatukonst har alltid varit ett säkert tecken på en levande stad. Varesig väggarna används för att uttrycka missnöje, som de gjorde under Chiles diktatur på sjuttiotalet, eller om de används för att förgylla staden, som i Valparaiso, så är färg och konst alltid ett välkommet inslag i stadens palett.

Phnom Penh’s gatukonst har nyligen fått en rejäl uppsving i samband med ”Cambodian Urban Art Festival”, anordnat av Det Franska Institutet i Kambodja under April och Maj månad. Festivalen samlade artister från hela världen och bland de involverade fanns namn som Theo Vallier, Chifumi, Peap Tarr & Lisa Mam, Tones, Eltono och Alias 2.0, representanter från en rad olika länder och stilar.

19.jpg

En av många gratis tuk-tuk's som tog runt festivalens besökare till platserna där konstverken fanns. Foto: Cambodia Urban Art

Av uppenbara skäl är dock graffiti och gatukonst-scenen fortfarande väldigt ny i Kambodja. På sjuttiotalet gjorde de Röda Khmererna förintelse till sin egen konst och särskilt utsatta var landets intellektuella och artister. Dåvarande information- och kulturministern Chheng Phon hade detta att säga i Maj -89 till en grupp av journalister:

”We have 10 percent of teachers or professors after the destruction. Ninety percent were gone. There were 380,000 artists and intellectuals; during Pol Pot just 300 people survived.”
– Chheng Phon, citerad av Susan Pack (-89)

Efter ett sådant enormt bakslag är det självklart extra glädjefyllt att se ett blomstrande artisteri i staden som för 40 år sedan var en plats av terror.

9.jpg

Alla mästerverk börjar med ett penseldrag. Foto: Cambodia Urban Art

Artisten Chifumi, en av festivalens organisatörer och deltagare, har varit aktiv på Phnom Penh’s konstscen och gator i närmare två år. Han ser med glädje att saker och ting börjat röra på sig i rätt riktning.

”Vi organiserade festivalen med godkännande från kulturdepartementet och Phnom Penhs guvernör. Väldigt många av stadens lokalbefolkning kom och hade bra saker att säga om våra utställningar. Personligen tycker jag att det är bra koncept att arbeta med lokala artister och med godkännande från myndigheterna. Framtiden ser väldigt lovande ut för Phnom Penh’s gatukonst och jag hoppas att saker fortsätter fortskrida lika snabbt som de gör nu.”

Han avslutar med ett par väl valda ord om landet som han kallar sitt hem:

”Ibland kan saker ta tid här men Kambodja slutar aldrig att förvåna”

För oss som bor här vet sanningen bakom dessa ord. Phnom Penh är en salig blandning av känslor – lika delar frustration och kärlek. För en artist är det dock ett perfekt drivmedel för att tända den kreativa gnistan och denna gång har Cambodia Urban Art visat Kambodja vägen.

16.jpg

Artist: Chifumi. Foto: Cambodia Urban Art
14.jpg

En flerstegsprocess.
Artist: Venk. Foto: Cambodia Urban Art
chifumi4.jpg

Ett av konstverken jag numera får njuta av varje morgon på väg till jobbet.

Artist: Chifumi. Foto: Cambodia Urban Art

tumblr_nnehiqnS8z1qgev97o1_1280.jpg

Den lokala artisten Peap i samarbete med Tones. Foto från Peap's Tumblr – http://peaptarrone.tumblr.com/

Vilken är din bästa bild på gatukonst? Skicka in dina bilder till matiasbravojara@gmail.com

För att läsa intervjuer med artisterna och se fler bilder, besök Cambodia Urban Art's Facebook-sida