Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

På motorcykel genom Kambodja

Regnet slår som slöa nålar mot ansiktet och tvingar ned ögonlocken. Det har pågått en ständig kamp mot klockan sedan himlen öppnade upp sig och vi har förlorat i över tre timmar. Vi befinner oss någonstans emellan ingenstans och kuststaden Koh Kong.

För två timmar sedan sa en liten tjej att det var femton minuter kvar. Sanningen är att vi under hela dagen fått höra att vi är nära. Antingen ljuger någon eller så har vi åkt fel på en väg som endast leder framåt. Lederna har börjat stelna efter flera dagars åkande genom Kambodjas landsbygd och handen håller krampaktigt kring motorcykelhandtaget. Trots att vi trillat av en gång och vi kommer få bensinstopp om 20 minuter så är det värt varenda regndroppe.

”Your country is beautiful!” skriker jag flera gånger till Sreymom som sitter intryckt mellan mig och vår stora väska.

”WHAT?!”

”YOUR COUNTRY IS BEAUTIFUL!” försöker jag igen och pekar när vi kommer över ett krön och regnet slutar bestraffa oss. Vi tittar över landskapet och jag sträcker ut en hand mot en syn som vi senare refererar till som ”Worth every raindrop”-view. Timmar av motgång för ett ögonblick av lycka, varför inte?

Veal Veng - Kambodja - www.MatiasAndres.com.jpg

Genom Veal Veng

Några dagar innan vi beger oss ut på vår resa får jag ett meddelande om att våra planer är ändrade. Livet har lärt mig att inte ta något för givet, speciellt när det kommer till resplaner. Det bästa är att planera för en ensamresa och sedan göra små ändringar om någon bestämmer sig för att göra en sällskap. Att göra tvärtom är en av de största anledningarna till att man avbryter resor och drömmarna fastnar i idéstadiet.

I detta fall har vi pratat om att besöka djungeln i Kambodja, något som låter otroligt härligt och tilltalar varje atom i min kropp. Jag har inte en aning om vad jag ska förvänta mig och olika scenarion börjar besöka mig i mina drömmar. Vi är ett gäng på tre killar och två tjejer. Killarna säger att vi borde skaffa vapen eftersom vi eventuellt måste försvara oss när vi kommer in i djungeln. Vi kommer överens om att knivar, batonger och slagträd är rimligt. På restaurangen sitter min lärarkollega Chris och simulerar hur vi attackeras av horder av vilda apor med sylvassa tänder. Med sin låtsas-kniv i storlek Rambo delar han apor på mitten som jag sedan smäller iväg med mitt imaginära basebollträ.

Det är först när vi är på shoppingtur i Central Market i Phnom Penh som de våldsamma scenariona blir påträngande på riktigt. Jag håller en fjäderbatong i handen och svingar i luften. Jag tänker på våldtäktsmän, rabies-apor och galna tjuvar. Jag tänker på min flickvän och hur jag ska försvara henne i Kambodjas mörka djungel.

Det finns något otrolig absurt över det hela och jag bestämmer mig tillslut för att nöja med ett par nya solglasögon, en scarf och nya kalsonger. Den kombination har fungerat bra än så länge, varför bryta ett vinnande koncept?

Vår färdväg är:

Phnom Penh – Battambang (295 km)
Battambang – Koh Kong (290 km)
Koh Kong – Phnom Penh (271 km)

Totalt: 856 km

Vi har bestämt oss för att skaffa en gammal favorit som jag bekantade mig med när vi körde igenom Sri Lanka: Honda Degree 250cc. En skönhet utan dess like. När vi kommer hem har vi kört närmare 1500 km och motorcyklarna har varit oss trogna hela vägen.

Koh Kong - Kambodja - www.MatiasAndres.com.jpg

Total frihet

I vanlig ordning fortsätter planerna att ändras längst med vägen. Vi dundrar igenom platser som är alldeles för vackra att passera utan en visit och timmar som skulle spenderas i full fart på vägen blir till kaffestunder i skuggan.

När vi kommer fram till den sömniga staden Battambang bestämmer vi oss för att stanna några extra dagar och utforska både grottor och tempel. För över ett år sedan fick jag höra om en fladdermus-grotta som skulle husera miljoner av de vackra varelserna. Vid solnedgången skulle dem under flera timmar strömma ut ur en spricka i berget och bilda en svart strimma på himlen. Vi fick äntligen chansen att beskåda det med egna ögon och det var en fascinerande syn. Du kan se en bild på spektaklet och läsa om –mina tre favoriter i Battambang– på min hemsida.

Trots att dagarna spenderades i långsamt tempo i Battambang så låg det något i luften. Vi kunde väckas flera gånger av att vinden piskade regnet mot fönsterrutorna och strömmen kom och gick som den ville. Att vi skulle lämna civilisationens cementerade vägar och bege oss ut på leriga stigar kändes oroväckande i och med den kraftiga nederbörden. I Koh Kong-provinsen kan det regna upp emot 5000 mm per år och är knappt jämförbart med Sveriges årsrekord på 1866 mm. Regnkappor inhandlades och vi tittade skeptiskt upp mot himlen när vi spände väskorna på motorcyklarna och lämnade Battambang bakom oss.

Vi fick höra att vägarna spolats bort och att vi kunde förvänta oss meterdjupa hål under vår färd. Vi bestämde oss för att åka tillbaka samma väg och attackera djungeln från öst, istället för att träda in i från nord. Det visade sig vara ett bra val och vi färdades snabbt igenom de rödbruna vägarna som ledde oss igenom Kardemumma-bergen. Överallt syntes spår av illegal skogsskövling som öppnade upp landskapen. Vi stannade till ett flertal gånger och åt mat vid de utströdda skjulen där små familjer sålde bensin i gamla Coca Cola-flaskor med gulnade etiketter. Det är inte ovanligt att fattiga familjer i dessa områden tjänar under 500 SEK på en månad och ständigt lever på gränsen till överlevnad.

Deras täta familjesammanhållning och glada lynne lämnar dock inget utrymme för medlidande.

Veal Veng 3 - Kambodja - www.Matias.jpg

En badstund

En man som klentroget tittade på oss när vi försökte ta oss till vattenfallet Tatai hade byggt ett litet hus vid bergets fot och odlade grönsaker. Han bodde där tillsammans med sin bebis och hade den mest hisnande utsikt jag någonsin sett. En otroligt vacker natur i kombination med en överväldigande fattigdom tycks vara ett genomgående tema i Asien. Jag minns Sapa i Vietnam, Luang Prabang i Laos och teplantagen i Sri Lanka. Hur kommer det sig att landets rika väljer att stänga in sig i omgärdade egendomar medan den fattiga befolkningen är rik på naturens skönhet? Det verkar inte logiskt men å andra sidan är det mycket som bjuder till eftertanke i dessa delar.

Under tre dagar färdades vi längst med Kardemumma-bergen och dess djupa dalar. Vi besökte bergsbyn Veal Veng och andra platser som inte fanns att hitta på våra kartor. Vid ett flertal gånger kände jag en överväldigande känsla av frihet. Det fanns några otroliga platser och att köra i 100 km/h genom paradiset och vinka åt småbarn längst med vägarna var en oslagbar lyx. Vi upplevde många motgångar under våra dagar men att få tvätta ansiktet i ett kallt vattenfall eller köra genom tät djungel med sina vänner var värt det.

Allt som allt kostade resan ca 400 USD för mig och min partner, allt inkluderat. Vi bodde hos en vän under tre nätter men vem som helst kan göra en liknande resa för ungefär samma pris. Det kan vara lätt att tala sig ur en resa som i idéstadiet kan kännas skrämmande. De livsfarliga aporna syntes aldrig till och några våldsamma sammanstötningarna skedde aldrig. Vi använde istället kniven till att skära upp färsk mango och gladde oss åt att få uppleva ännu ett äventyr tillsammans.

Jag är så tacksam över att få uppleva Kambodja i all dess prakt. Landet fortsätter att bjuda på motsägelsefull skönhet och min vistelse balanserar ständigt på en knivsegg. Men ett liv av små motgångar för dagar av total lycka, varför inte?

Jag tror jag stannar här.

Tatai Waterfalls - Kambodja - www.MatiasAndres.com.jpg

Tatai Waterfalls, Koh Kong

Gillar du det du läser? Följ med på — min hemsida — eller — min Facebook-sida — för att hänga med på senaste nytt. Jag erbjuder nu skräddarsydda lösningar och tips till resenärer som kommer till Kambodja. Ta kontakt och berätta om dina planer!

Alla artiklar förbättras ständigt med din hjälp! Fattas det något? Vad vill du veta mer om? Skriv till mig och berätta! Se även till att GILLA och DELA inlägget – Sharing is caring ♥