Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Paradisön Koh Rong

Redan när vi kliver av båten blir jag översköljd av minnena från min senaste visit. De spanska tonerna från Tapas-restaurangen, de trötta damerna bakom fruitshake-stånden och de berusade ungdomarna med sin flagnande hud. Den smala stranden kantas av vandrarhem, små affärer och bungalows. Det är skönt att ännu en gång ha flytt från stadens kakofoni av hundskall och byggnadsarbetare. Här ljuder en konsensus om livets lugna stunder. Vi sparkar av oss sandalerna och går barfota längst med Koh Rongs stilla vatten.

Mycket har hänt på 18 månader men i vanlig, Kambodjansk, ordning har processen inte varit utan hinder på vägen. Det kommer dock dröja ett par dagar innan jag förstår att mycket mer är på väg att hända.

Don’t it always seem to go
That you don’t know what you’ve got
’Til it’s gone
They paved paradise
And put up a parking lot
– Joni Mitchell – Big Yellow Taxi

Koh Rong - Kambodja - www.MatiasAndres.com.jpg

Ibland blir det uppenbart hur tiden går i cirklar och emellanåt kommer tillbaka och biter en i rumpan. Ett par böcker har skrivits om den enorma förändring som sker i Kambodja på daglig basis och det är något som blir allt svårare att blunda för.

Första kvällen har jag begett mig bort ifrån mitt resesällskap och guppar under den omvälvande himlen. I Phnom Penh har naturen sakta fått retirera men på Koh Rong härskar den. Medan natten blir mörkare dyker allt fler stjärnor upp och gör kvällen sällskap. Musiken byts ut från lugna och stilla gitarrslingor till mer dansvänliga toner. Utifrån vattnet ser jag hur grillarna tänds på stranden och hur röken från grillad fisk sakta börjar stiga mot natten. Man behöver inte titta långt bakom restaurangerna och den pågående festen för att se hur bebyggelsen tar slut och djungeln tar vid. Ett par svaga ljuskällor syns och ser ut att strida mot en allt mörkare himmel.

Däri ligger både Kambodjas och Koh Rongs styrka – de alltid lika överhängande motsägelserna som ligger tätt intill, sammanflätade och närandes varandra. Ljud och mörker, natur och bebyggelse, dekadens och buddism, fattigdom och frosseri. Vågorna för mig sakta till lands och jag blir sittandes på strandkanten tills en halv styrofoam-tallrik flyter upp vid min sida och strandhundarna kommer närmare. Det har varit en lång dag med en fem timmars bussresa från Phnom Penh och en 1,5 timmes lång båtfärd från Sihanoukville. Ikväll är det okej att lägga sig tidigt och imorgon ska vi äntligen vandra genom djungeln till vår lilla utflykts höjdpunkt: Long Beach.

Koh Rong2 - Kambodja - www.MatiasAndres.com.jpg

”Nejdå, du kan göra vandringen utan skor. Det är inga problem”

Vi har påbörjat dagen med både morgondopp, volleyboll och en kopp kaffe på stranden. Min rumskamrat frågar om han behöver springa och hämta sina skor men jag försäkrar om att det är en mycket enkel promenad.

Det är först när vi börjat gå uppför sluttningarna som jag inser att saker och ting inte ser exakt likadana ut som när jag var här sist. Jag tar av mig mina egna flip-flops i ett försök att visa solidaritet till min barfota vän och samtidigt backa upp mina ord. Vi traskar iväg och jag ser till att noga se efter vart jag sätter fötterna. Det hindrar mig dock inte från att trampa på ett bi och ännu en gång bekanta mig med denna vackra insekt. Det var inte länge sedan vi körde motorcykel till Koh Kong och ett bi besökte mitt ansikte i över 100km/h. Denna gång är betydligt mindre dramatisk och jag drar ut taggen ur min fot och får en chans att insupa grönskan som omgärdar oss. Osynliga små djur får djungeln att ringa och det finns något smått sinnesjukt över det konstanta ljudet som färdas mellan träden.

Vandringen tar ca 1 timme och avslutas med ett ganska brant stup som sedermera leder till en av Sydostasiens vackraste stränder – Long Beach. Men när vi väl har naturen i ryggen skådar vi istället ut över en byggarbetsplats. Det är något djupt hjärtskärande att se stora maskiner, uppgrävd jord och konstgjorda kreationer på en plats som tidigare definierats av sin orördhet.

Vi sick-sackar mellan högljudda motorer och temporära läger där arbetarna och deras familjer bor. Man kan se spår av bungalows och den lilla stig som ledde mellan dem och en reception som inte längre syns till. Som ett fragment från en tidigare tid återfinns istället en strandbar, några bord och kylboxar fyllda med öl. I horisonten trängs en grävmaskin, en solnedgång och några båtar som för turisterna till stranden. Kvinnan som sköter baren säger att platsen köpts upp av Kambodjas största företag och att det nu planeras både affärer och hotell längst med den långa strandremsan. På hennes underarm syns texten ”Broken Heart”, namnet på vandrarhemmet som tidigare låg här och nu inkapslar känslorna på ett högst ironiskt sätt.

Koh Rong - Kambodja - www.MatiasAndres.com.jpg

Är Koh Rongs utveckling uteslutande dåligt? Det finns något tråkigt över att höga byggnader kommer att vara del av öns siluett, men samtidigt kommer det garanterat att lyfta öns ekonomi och ge både jobb- och utbildningsmöjligheter till den lokala befolkningen. Kambodja har länge tittat avundsjukt på Thailands utveckling och har nu chansen att följa i deras fotspår. Koh Rong är ännu ett litet samhälle som upplever knakande tillväxt och träder in i en ny tid – på gott och ont.

Vi spenderar den sista dagen i kajaker – min favoritsyssla på platser som denna. Precis som när jag paddlat runt i Indien och Thailand blir det uppenbart att det krävs väldigt lite för att komma bort från bebyggelse. Ute på vattnet spolas de värsta känslorna från Long Beach bort och man ser tydligt att större delen av ön fortfarande består av orörd natur – öns verkliga härskare. I en kajak, på ett världshav, är det solklart att vi är små och att mängder med öar, stränder och möjligheter väntar dem som beger sig bortom de mest tillgängliga platserna och går på upptäcksfärd.

Glöm inte att ta på dig sandaler bara, ibland ser inte vägen ut som man har tänkt sig.

Gillar du det du läser? Följ med på — min hemsida — eller — min Facebook-sida — för att hänga med på senaste nytt. Jag erbjuder nu skräddarsydda lösningar och tips till resenärer som kommer till Kambodja. Ta kontakt och berätta om dina planer!

Alla artiklar förbättras ständigt med din hjälp! Fattas det något? Vad vill du veta mer om? Skriv till mig och berätta! Se även till att GILLA och DELA inlägget – Sharing is caring ♥