Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Phnom Penh’s Kungliga Palats

Riktat mot öst, där de mäktiga floderna Tonlé Sap och Mekong möts, hittar vi ett område som hyser Phnom Penh’s kungliga palats samt flera utmärkta exempel på Kambodjansk arkitektur. Komplexet, byggt endast tre år efter att kung Norodom signerat ett skyddsavtal med Frankrike, har sett flertalet renoveringar sedan 1866 och fungerar fortfarande som kungligheternas officiella boning.

I jämförelse med annan inhemsk arkitektur är området väldigt ungt men väl värt ett besök. Här är tre goda anledningar till att skriva upp Det Kungliga Palatset på din lista över sevärdheter i Phnom Penh:

1. Silver Pagodan
Med en smaragd-Buddha från 1600-talet, över 5000 handgjorda silverplattor och en guld-Buddha i naturlig storlek, vackert dekorerad med 9584 diamanter, gör Silver Pagodan sitt yttersta för att lämna ett bestående intryck av majestätisk rikedom. Du kan enkelt fördriva en timme bara genom att titta närmare på de 1650 stycken nationalklenoderna, många av dem ovärdeliga och viktiga element i buddhistisk lära och Kambodjansk historia.

Guider kommer berätta för dig att dina innersta önskningar kommer gå i uppfyllelse om du tillber smaragd-Buddhan – byggets riktiga superstar. Faktum är att pagodans officiella namn är Preah Vihear Preah Keo Morakot (Smaragd-Buddhans tempel) Men även om dina önskningar inte går i uppfyllelse, se till att du uppfyller Khmerernas krav om respekt och hänsyn: undvik att peka med fötterna mot de religiösa statyerna och ta inga foton.

1280px-Silver_Pagoda_(side_view),_Phnom_Penh_(2009).jpg

Foto: Allie Caulfield [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

2. Den Kungliga Parken
Även om den kungliga trädgården innefattar vackra blommor och växter från världens alla hörn, bl.a. den anmärkningsvärda Cannonball Tree, så är det ändå parken utanför som charmar mest. Där trängs traditionellt klädda munkar med barnfamiljer och backpackers från världens alla hörn. Alla där för att äta, spela badminton och fotboll, sova en minut eller bara vara.

Att detta är samma sorgliga skådeplats där 3500 stycken munkar samlades för att be efter kung Norodom Sihanouks bortgång för två år sedan är svårt att tänka sig. Parken fullkomligt sjuder av liv och är ett välkommet inslag i Phnom Penh’s hjärta.

3. Kungligheternas Stupor
En stupa är en buddhistisk byggnad som oftast innehåller någon slags religiös relik. Runtom i världen finns stupor som sägs innehålla både Buddhas tänder och hår, men i Phnom Penh’s berömda stupor finner vi istället de forna kungligheternas askor. De magnifika byggena huserar kvarlevorna från bland annat Kung Norodom och Kung Ang Doung, två framträdande ledare för Khmererna, men även Prinsessan Kantha Bopha hittas här, Kung Sihanouk’s fyraåriga dotter som tragiskt gick bort i 1952 efter en livslång kamp med leukemi.

IMG_2013-1024x683.jpg

Två av stuporna på varsin sida av en staty som avbildar Kung Norodom. Skapad 1875 av den franska artisten Eude och placerad i området 1892. Foto: Charline Eberhardt

Lite praktisk information:

Det Kungliga Palatset är öppet varje dag mellan klockan 08.00-17:00. Observera att de håller lunchstängt mellan 11:00-14:30. Adressen är Samdach Sothearos Blvd, Phnom Penh, Kambodja. Om du har svårt att hitta kan du fråga stadens otaliga tuk-tuk-förare eller motorcyklister, de kommer gladeligen ta dig dit för en liten slant. De flesta besöker palatset som en del i en större tur där man också besöker The Killing Fields (Dödens fält), Historiska Museet och Russian Market. Jag kommer skriva om alla dessa lite senare i bloggen.

I palatset är det strikt klädkod och de kommer att neka dig entré om du inte uppfyller kraven. Se till att dina shorts eller kjol räcker längre än till knäna och ha på dig klädsel som döljer axlar och bröst. Det finns kläder att låna vid entrén men det kostar. Det kommer med största sannolikhet att vara skållhet när du besöker så se till att ta med dig rikligt med vatten och något att täcka huvudet med. Några turister har upplevt problem i entrén då de burit s.k. Vietnamesiska hattar, så om du kan undvika dessa, gör det.

Biljett för att besöka hela komplexet kostar 3$ och jag rekommenderar att du i tillägg betalar för en lokal guide. Det finns bristfälligt med information och mycket intressant går förlorat om du skippar den extra kostnaden (mellan 5-10$). Om du vill ta med dig en kamera kostar de 2$ extra och 5$ för en filmkamera.