Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Studera utomlands – upptäck världen!

Kroppen läcker som ett såll och svetten som rinner längst med både rygg och ben duggar ned på den varma cementen som omgärdar träningscentret. Det tar inte många sekunder innan de små pölarna har torkat upp under den stekande solen som skoningslöst kastat sig över den lilla thailändska byn Pai. Vi har precis avslutat vår morgonrunda, en springtur upp till den enorma, vita Buddha som överser det lilla samhället. Nu väntar vi på att få våra händer omlindade och redo för fight.

Två gånger om dagen, fem till sex dagar i veckan, tränar vi muay thai. Efter varje träningspass dukas det upp buffé och ett tjugotal hungriga slagskämpar försöker roffa åt sig så mycket som möjligt innan dagens servering är borta.

Medan de andra spenderar dagen vid poolen, i en massagestol, restaurang eller bar så tar jag istället min röda scooter hem till mitt lilla krypin. Där kopplar jag upp mig på nätet för att arbeta med veckans text och läsa veckans kursmaterial. När natten sänker sig över Pai gillar jag att sitta på uteplatsen och prata med de otaliga besökare från hela världen som med jämna mellanrum flyttar in i stugorna runtomkring.

Det är tredje månaden som jag hade pluggat utomlands och än så länge hade jag spenderat en månad bland paradisöarna i södra Thailand och en månad i Kambodjas mest frestande resmål: Siem Reap, Koh Rong och Sihanoukville. Nu har jag bestämt mig för att spendera närapå tre månader i norra Thailand för att slåss och finna skrivarro.

10155272_669578779756387_3382277211424016352_n.jpg

CharnChai MuayThai-träningsläger. Foto: Bee CharnChai

Om man tänker studera utomlands finns det många olika alternativ. Man kan antingen plugga på ett utländskt universitet, vara utbytesstudent eller åka på språkresa. Alla dessa är bra alternativ för dem som vill studera utomlands men ett alternativ som ofta förbises är möjligheten att studera utomlands – på distans.

Personligen hade jag redan en biljett bokad till Bangkok när jag fick besked från Österlens Folkhögskola att jag blivit satt som reserv och, en månad senare, blivit antagen. Det förändrade mycket. Istället för den sedvanliga asienresan skulle jag nu alltså studera utomlands och leverera uppgifter varje vecka. Ärligt talat visste jag inte vad jag gav mig in på men en sak var dock säker: jag skulle ta både resan och studierna seriöst – frågan återstod dock: hur sjutton kommer det här gå ihop?! Inga problem, skulle det visa sig!

En miniguide för att studera utomlands – på distans.

 • Motivationen. Att studera utomlands ger dig en rad olika möjligheter och ibland kan det kännas nästintill overkligt. Föreställ dig att sitta i en bungalow och knåpa ihop texter under dagen för att senare på kvällen besöka ett Full Moon Party med 30,000 stycken på en sandstrand. Ta dock studierna på allvar. Det tog mig exakt två månader att förstå att det var svårt att både festa och studera på heltid.

  Beroende på humör och temperatur så ägnade jag antingen hela morgonen eller hela kvällen åt studierna. Du kommer bli förvånad hur mycket du klarar av om du både är disciplinerad och målmedveten.

CIMG6467.JPG

Eftermiddagspaus från studier – fisketur med efterföljande grill på båten. Koh Rong, Kambodja.

 • Rätt verktyg.
  Efter att ha studerat i Sydamerika med en opålitlig dator bestämde jag mig för att investera i något bestående. Säga vad man vill om Mac vs. PC-debatten men för mig har min MacBook Air varit ovärderlig under mina resor. Jag försöker också alltid ha kopior på mitt arbete om något oväntat skulle hända.

 • Planering.
  Denna är jag lite kluven inför eftersom jag själv inte planerade alls. Det ska tilläggas att jag fick problem med inlämningar två gånger. Ena gången var jag på en alldeles underbar ö i södra Kambodja som jag gärna stannat på om det inte hade varit att elektriciteten hade förmågan att försvinna i flera timmar åt gången. Andra gången blev jag tvungen att fly Thailand då jag märkte att mitt visum hade gått ut dagen innan.

  Det kan också vara svårt att hela tiden förflytta sig om man studerar utomlands på distans. Hitta gärna ett ställe som du gillar och stanna tills du tröttnar eller vill resa vidare. Chiang Mai och Pai i norra Thailand var två favoritplatser att studera i. På partyställen som Koh Tao och Koh Phangan var det dock svårt att hålla sig från fest och galenskap! Full Moon Party, Half Moon Party, Black Moon Party, Boat Party, Djungel Party, Djungel Moon Party – Ohhhh…

När du börjar söka runt efter kurser som passar dina önskemål kan det vara värt att hålla utkik efter CSN-berättigade sådana. Centrala Studienämnden har precis underlättat det för folk att studera utomlands och de nya reglerna innebär bl.a. att fler kommer få möjligheten att låna pengar och gå dyrare utbildningar.

För heltidsstudier kan du t.ex. få hjälp med totalt 9948 SEK per fyra veckor. För alla er som läste mitt tidigare inlägg "Att resa på obestämd tid" vet att jag budgeterar ca 10 000 SEK per månad i både Asien och Sydamerika. I tillägg kan du ansöka merkostnadslån och därmed få hjälp med upp till 12 172 SEK per fyra veckor. I ett par länder, t.ex. Indien kan du komma undan billigare än så.

Det betyder att det finns många länder för dig att besöka, uppleva och studera i – vad väntar du på?

Kouangxi Water Fall.jpg

Dagsutflykt till Kouangxi Water Fall, Laos. Foto: Marc Kaplan

Nyttiga länkar:

Distansutbildningar.se – listar en mängd av CSN-berättigade kurser och information gällande distansutbildningar.

Centrala studienämnden (CSN) hjälper dig med lån och information gällande kommande studier.

—–

Om du vill vara säker på att inte missa något kan du –följa mig på Facebook– där jag varje vecka postar mina reseinlägg och tips från hela världen. Senast skrev jag ett inlägg om min tid i Oslo som jag fått många fina mail efter – låt mig veta vad DU tycker!

Du kan även –följa mig på Instagram– där jag flera gånger i veckan postar mina bästa resebilder och drömmer mig tillbaka.