Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

10 ton kärlek på Conserve Natural Forests

Fler får upp ögonen för vad elefanter och andra djur får utstå med för att underhålla betalande turister.

träffa elefanter2.jpg

Solen slår ned över kroppen och letar upp varenda kroppsdel som inte är täckt av ett lager av kläder eller solkräm. Sydostasien lider av ännu en värmebölja som står i rejäl kontrast till de kalla vindarna som välkomnade oss sist vi besökte norra Thailand. Den här gången känns det personligt.

Vi färdas framåt i ett färgglatt tåg av mopeder vars hjälmar inte matchar det gula gruset eller den gråa asfalten som vi lämnar bakom oss. Vägen mellan Chiang Mai och Pai är känt för sina 762 kurvor men de slingriga vägarna är inte endast karakteristiska för den sträckan, även vägen till Conserve Natural Forests löper som en orm genom de gröna bergen.

Vi har blivit inbjudna till organisationens första insamling sedan starten två år tillbaka och välkomnas av bland annat Miguel, en av många eldsjälar som arbetat hårt för att bekämpa skogsskövlingen som drabbat många länder i Asien. För Thailand är det ett tveeggat svärd då mycket av landets ekonomiska tillväxt går att härleda till skog som har omvandlats till mark att odla på. Bortom det ekonomiska intresset påverkas dock både invånare och djurliv, något som Miguel och hans vänner sett med egna ögon.

”Vi tänkte att det bästa sättet att bekämpa skogsavverkningen var nyplantering, så vi tog bokstavligen saken i egna händer började plantera så många träd som möjligt.”

Sedan starten i 2014 har de lyckat med bedriften att plantera över 20,000 träd över en area på över 100,000 m2. Den långgående visionen är att plantera en halv miljon träd och trots att de har en lång väg att vandra får organisationen numera hjälp från volontärer från hela världen. En av dem är Margarit som arbetat med organisationen sedan tre månader tillbaka. Hon kom i kontakt med dem genom Idealist.com, en hemsida som kopplar ihop volontärer med frivillighetsorganisationer, och hon har haft händerna fulla sedan hennes ansökan blev godkänd.

Margarit berättar om de asiatiska elefanternas nuvarande tillstånd och hur de hotas av utrotning om inte något drastiskt sker. Arten är för tillfället klassificerad som hotad av IUCN och i 2003 räknade man med att det fanns ca 40,000-50,000 vilda asiatiska elefanter, en nedgång på över 50 % under endast tre generationer.

När Margarit först kom i kontakt med Conserve Natural Forests hade de precis börjat processen med att köpa loss elefanter från de otaliga cirkusar och läger som finns spridda över hela landet. Hon berättar hur det var att besöka shower där elefanter hade blivit upplärda att bland annat cykla och stå på frambenen, en syn som rörde upp motstridiga känslor och fick organisationen att kämpa ännu mer för att komma i kontakt med ägarna till elefanterna.

träffa elefanter3.jpg

De flesta elefanter som arbetar i läger och används i shower är under kontrakt och ägs av en familj som hyr ut dem. Maemoon och Kamjan, de två gravida elefanterna som numera strövar fritt på CNFs ägor, härstammar från Huang Bong, en Karen-by med generationer av mahouts och elefantskötsel. Mahouts är en elefantskötare som växt upp sida vid sida med de stora djuren. Maemoon och Kamjan har varsin skötare, två unga bröder, som håller ett öga på dem från morgon till kväll. Deras dag börjar redan klockan fyra då de vaknar och gör iordning mat till de hungriga djuren. Under en normal dag kan Maemoon och Kamjan äta långt över 200 kilo av växter, frukter och rötter.

Kamjan är Maemoons mamma och är 45 år gammal. Det är hennes sjunde graviditet och hon förväntas föda om ca sex månader. Maemoon är 35 år gammal och hon har varit gravid fyra gånger tidigare. Margarit berättar att det var ren tur att de kom i kontakt med ägarna till elefanterna. Ägarna var själva på jakt efter någon som kunde ta hand om elefanterna då det inte var passande att de skulle arbeta på grund av sin graviditet.

untitled-1-3.jpg

Solen fortsätter att slå ned över oss när maten serveras på små bambubord som ställs på en lerbank vid vattnet. Mahouterna motar Maemoon och Kamjan som nyfiket tittar på den buffé av grönsaker, ris och frukter som dukats upp. De långa snablarna börjar röra sig allt mer då lukten blir påträngande och det känns nästan oförskämt att äta framför ett djur som ständigt är hungrigt, speciellt när det växer en enorm bebis inom dem.

De vita papptallrikarna fylls snabbt och dagens grupp delar upp sig. Några sätter sig på bambubron medan andra tar plats vid vattendraget som löper genom den lilla gläntan där vi spenderar tid tillsammans. Trots att många är här för att bekanta sig med elefanterna ligger inte allt fokus på dem. Den avslappnade atmosfären bjuder in till samtal som fortsätter tills man hör ett högljutt brak från Maemoon eller Kamjan. De är ständigt på jakt efter mat och varken träd eller vegetation hindrar dem när de väl fått syn på saftigt gräs eller gröna blad.

Monique och Mia, två volontärarbetare, hjälper till med organisationens dagliga arbete och ser det som en möjlighet att förena nytta med nöje. Monique kom i kontakt med CNF när hon sökte efter en praktikplats där hon kunde vara nära naturen. Hennes dagar ser olika ut från dag till dag, ibland hjälper hon till att plantera träd och ibland arbetar hon med de inplanerade insamlingskampanjerna som snart kommer lanseras. Vissa dagar spenderas tillsammans med elefanterna.

13029697_1060581113980240_8364269839034544034_o.jpg

Trots att organisationen inte har hållit på länge blir det snabbt uppenbart att deras engagemang kommer ge utdelning. Alla volontärer pratar passionerat om sina uppgifter och är glada över att kunna bidra till en bättre vardag för Thailands elefanter. När bebisarna kommer startar ett nytt kapitel i deras verksamhet.

Det är dock långt ifrån det enda som står på schemat. Monique berättar att de planerar att släppa ut elefanterna i det fria när de är redo och att det inom kort även kommer att fokuseras på andra däggdjur och reptiler. Bland annat har de byggt upp ett fågelhus och de är i full färd med att skapa en plats där de kan föda upp sköldpaddor. Deras arbete handlar om att ge tillbaka till naturen och skapa en fristad för de djur som får allt svårare att överleva på egen hand.

Vi lämnar CNF med ett leende på läpparna. Det känns betryggande att det finns människor som helhjärtat arbetar för en bättre värld för behövande djur och natur. När jag träffar Margarit på lunch några dagar senare berättar hon om hur nöjda de är med evenemanget och att de tänker anordna fler. Fram tills nu har allt varit finansierat från egen ficka från grundarna, allt för att slippa att elefanterna och deras fristad blir ännu en turistfälla som utnyttjar djuren för egen vinning. De siktar framöver på att anordna besök där små privata grupper får hälsa på Maemoon och Kamjan i deras naturliga miljö och även bekanta sig med resten av familjen på CNF och deras viktiga arbete.

Det ska bli intressant att följa med CNF och vara på plats när deras första bebis kommer.

Snabba fakta: Asiatisk Elefant

  • De kan väga allt ifrån 2 – 6 ton
  • Asiatiska elefanter kan leva upptill 60 år i det fria
  • De är något mindre än afrikanska elefanter
  • En elefantsnabel innehåller 100,000 olika muskler
  • Vid födsel kan en elefantbebis väga runt 90 kilo

13055264_1060582570646761_8387450587139099410_o.jpg

Conserve Natural Forests

Besök deras Facebook-sida, Twitter eller Instagram för att följa med på deras arbete. Är du intresserad av att arbeta med CNF? Läs mer om praktikplats på deras hemsida.