Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Äventyr i Sri Lankas trädgårdar

sri lanka reseinspiration varaner varan reseskribent matias andres.jpg

På Sri Lankas sydkust stiger solen upp över staden Hikkaduwa och badar dess morgonpigga invånare i ett bländande ljus. I ett av kustvägens många vandrarhem står en kanna på en sotig gasspis och väntar på att koka upp sitt vatten medan ljudet av små tassar ljuder på det upphettade plåttaket.

”Kom här, titta, titta!”, säger jag.

Den äldre kvinnan släpar sig tålmodigt närmare dörren som vätter ut mot den färgglada lilla plätten som jag pekar mot. Saftigt grönt gräs delar rum med palmträdets grå stam och kasserade kokosnötter ligger utspridda tillsammans med diverse skräp och rostiga metallföremål. Trädgården avskiljs från resten av grannskapet av ett mörkt vattendrag och det är ur denna som en 1,5 meter lång reptil har krupit upp ur. Med sin tudelade tunga navigerar den självsäkert mellan matrester innan den finner något som liknar en bit smutsigt bakplåtspapper. Kvinnan tar en snabb titt innan hon vänder sig om, ger mig en trött men glad blick, och nickar.

”Ja, fin katt”.

På andra sidan vattnet sitter mycket riktigt en ljushårig katt och latar sig i skuggan. Dock känns kattens närvaro inte alls lika spännande som den drakliknande reptilen som på nytt slår ut tungan och ser ut att överväga att även sluka en mindre metallställning till frukost. Samtidigt börjar kannan på spisen att göra sig påmind och trots att det bara tar några sekunder för pulverkaffet att blandas ut i morgonens första kopp har en av Hikkaduwas otaliga varaner ännu en gång slunkit ned i den svalkande ån.

”Jaja, de kommer hit nästan varje morgon” säger kvinnan efter hon fått förklarat det skådespel som precis utspelat sig i hennes trädgård. Som invånare i ett av Sri Lankas populäraste resmål är hon sedan länge van vid både stränder och djurliv som får de flesta att häpna. Bara ett par välriktade stenkast bort från hennes gräsplätt ligger Hikkaduwa-beach med sina korallrev och jättesköldpaddor som guppar nära stranden. Dagligen blir de matade av den växande turistmassan som stadigt ökat sedan slutet på inbördeskriget i 2009.

När vi lämnat Hikkaduwa bakom oss och fortsatt längst med kuststräckan är det de ständigt välkomnande leendena det mest påtagliga, näst efter den omfamnande naturen, det böljande blå havet och dess kritvita skum. Den Sri Lankanska befolkningen cementerar den ofta kringkastade Asien-klyschan om ”Land of Smiles” och överallt där vi passerar med både buss, motorcykel och tåg är ett samtal eller famntag aldrig långt bort.

Mest av allt vill de veta vad man tycker om deras land, vilket nationalitet man själv tillhör och om man besökt några av Sri Lankas självklara sevärdheter; Sigiriya Rock, återstoden från önationens uråldriga civilisation, Kandys vackra Botaniska Trädgårdar eller om man tagit de 50, 000 steg som bär upp till toppen av Adam’s Peak (2252 möh). Tillsammans lyssnar vi nyfiket på varandras historier, skrattar och häpnas. Det är bara de otaliga djurhistorierna som faller platt, speciellt redogörelsen om den fjärde dagen då vi tvärbromsade och i tystnad stod och tittade på en alldeles förtrollande påfågel som gick utmed vägen i Victoria Sanctuary.

”Äh, sådana brukar komma till min trädgård hela tiden”

Gillar du det du läser? Följ med på — min hemsida — eller — min Facebook-sida — för att få senaste nytt från spännande platser i Asien.

Är du intresserad av restips i Sri Lanka? Kolla in min växande lista över platser att besöka och tipsa om dina egna!