Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Barn i Kambodja – en uppförsbacke?

Prolog: "Grattis, ni ska få barn!"

Ett naket barn springer runt och klättrar på de parkerade motorcyklarna. Hans hud har samma bruna ton som den iskaffe som ligger i en plastpåse framför mig. Isbitarna smälter snabbt ut på det solvarma golvet och börjar omedelbart att torkas upp. Det finns varken fläktar eller air-condition där vi sitter och väntar. Sjukhusets väggar är målade med en vit och beige färg som antagligen ska få dem att se mindre smutsiga ut.

I en stadig ström kommer och går mestadels unga par. De kommer in höggravida och lämnar faciliteterna med en bebis i ett litet knippe. Jag har märkt att khmerer envisas med två saker i relation till sjukhus: de vill ha dropp oavsett vad och de sätter en liten stickad mössa på varenda nyfödd bebis.

Det känns som vi har väntat i evigheter.

sjukhus kambodja reseskribent matiasandres www.matiasandres.com.jpg

Den nakna ungen har nu fått tag i en chipspåse som han turas om att äta ifrån och kasta på golvet. Jag fördriver tiden med att ögla igenom affischerna på väggen. De visar olika sjukdomar och de symptom man ska hålla utkik efter. Den slingriga khmer-texten avbryts endast av expressiva bilder av hemorrojder och något som ser ut som kallbrand.

Det är enkelt att se vilken samhällsklass affischerna riktar sig till. Personerna på illustrationerna skildras med den klassiska pyjamasdressen med blommigt motiv som bärs både till fest och vardag. Om sjukhuset däremot vill kommunicera med den ökande medelklassen i Kambodja ser man istället leende och vita västerlänningar på posters och broschyrer.

Det nakna barnet har nu fått tag i en påse med tomburkar och skramlet rör sig in i rummet där hon nu ligger. På en brits täckts av plast väntar hon, min flickväns syster, på att få föda. Bortsett från den enorma magen påminner förloppet mest om en baksmälla med lika delar illamående, svettningar, yrsel och ångest. Doktorn säger att värkarna är inte tillräckligt starka eller regelbundna ännu. Bortsett från de leende människorna på affischerna är det väldigt lite som påminner om ett sjukhus. Britsen är skranglig och liknar dem man hittar på de billiga gymmen. I ena hörnet står en plastvåg med en liten plattform formad för att inget falla ur den. Inget i rummet tillför en känsla av sjukhus eller pålitlighet.

*

På andra sidan jorden sitter även min syster och är höggravid. Jag tänker på hur olika dessa barns liv kommer te sig. En liten tjej i Kambodjas slumområden och ett litet barn i de svenska tätorterna. Två små människor i två vitt skilda världar – eller?

Jag åker iväg och handlar lite mat och möts av en upprymd flickvän när jag kommer tillbaka en halvtimme senare. Hon hoppar upp och ned samtidigt som hon pekar in mot rummet dit jag hittills inte fått gå in. På samma brits ligger nu ett rosa knippe som hävs upp och ned. Ett litet ansikte, bara minuter gammal, tittar fram och gäspar stort. Det är en otrolig grej att se de första andetagen och hennes trevande försök att öppna ögonen och vänja sig vid ljuset. Vad väntar dig i stora världen lilla människa?

khmer baby barang föda utomlands kambodja.jpg

Jag tänker allt oftare på egna barn men just nu trivs jag bra med min flickväns småsyskon. Besöket i sjukhuset gav mig mixade känslor och jag hade svårt att hålla mig från att vara skeptisk till allt ifrån personal och utrustning. För dem som besökt Kambodja vet dock att landet fullkomligen sprudlar av unga barn och genomsnittsåldern är 24 år (!) – någonting görs rätt.

Numera är det lilla knippet hemma i enrummaren i Stung Mean Chey. Hon ligger i en hängmatta som svingas från ett litet snöre som bundits vid en ögla i kanten av någon i familjen. Varenda gång hon öppnar ögonen stormar alla fram och trycker sina ansikten mot henne och sniffar henne, en kambodjansk företeelse som jag numera också gör utan att tänka på det.

Hon är ständigt omringad av kärleksfulla människor som vill henne väl. Det väger ganska tungt. Nu väntar vi bara på ankomsten av hennes svenska vän på andra sidan jorden…

Är du ute efter information om att resa med barn? Besök dessa sidor från mina goda vänner:
Liniz' – Resor, barn & livsstil
RositaReser – Den perfekta guiden för din barnsemester

Gillar du det du läser kan du följa mig på -Facebook- för att ta få besked när de nya inläggen släpps på -min hemsida-