Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bestulna på tusentals kronor i Thailand

Av Posted on Inga taggar 0

Allt är inte bara leenden och solsken när man är ute på vift.


Lyktstolparna längst med vägen lyser upp det smutsiga taket i bussen och väcker mig gång på gång. Vi är på väg ifrån Bangkok till Chiang Mai och har lyckats få tag i en relativt billig biljett att föra oss ur den rastlösa staden.

Min lillasyster har kurrat ihop sig och lutar sig emot mig medan jag på nytt trycker igång musiken på min telefon. Jag försöker somna men det är något som skaver i bakhuvudet, det ska dock dröja flera timmar innan jag kommer på vad det är…


Relaterad läsning: Resa med depression i bagaget


Jag börjar närma mig tre år i Asien och jag varit befriad från en hel del tråkigheter som drabbat andra. Jag har både varit ensam, deprimerad, sjuk och råkat ut för mindre olyckor på mina resor, men i det stora hela har jag både självförtroende och kropp intakt.

Vad är då anledningen bakom att vissa råkar illa ut medan andra kan fortsätta resa år efter år utan att bli skadade eller bestulna? En liten del är tur men en större del handlar om planering…


När jag tittar ut genom fönstret på bussen och betraktar de små thailändska samhällena passera dyker en naggande insikt upp i mitt sömntrötta huvud: det ligger pengar i min stora väska som jag stoppat i bagageutrymmet på bussen.

Pengarna ligger bakom min gamla MP3-spelare som i sin tur ligger i ett sidofack på min kameraväska. Den väskan ligger djupt nedpackad i min stora backpack men jag vet att pengarna redan är förlorade.

Jag biter mig i läppen och försöker att inte väcka min lillasyster. Musklerna spänner sig längst med hela ansiktet och jag känner hur min knytnäve är redo att slå igenom sätet framför mig. Utanför flyter städerna förbi i samma fart men i mitt huvud har allting förändrats.

*

Det är flera timmar tills vi kommer fram till Chiang Mai och trots att jag inte har kollat i min väska så övertygar jag mig själv om att mina 12 000 THB (strax över 3000 SEK) är borta. Det är så det fungerar när man åker med billiga bussbolag och trots att jag senare kommer gå förbi några av de pojkar som tagit mina pengar så vet jag med mig att jag kommer att ge dem ett leende och önska dem lycka till.

Jag vet detta för jag kommer spendera de nästa minuterna med att förbanna världen. Sakta men säkert kommer ilskan att övergå till irritation och sedan försvinna likt lyktstolparnas matta ljus. Jag vet detta för att det finns inga alternativ…


Good bye #Bangkok – Hello #ChiangMai 😁 — #StreetArt #DigitalNomad #Graffiti #Travel #Asia #SoutheastAsia #Thailand

A post shared by Matias Andrés (@matiasandres.travel) on


Jag önskar att jag kunde påstå att jag nått en högre nivå av förståelse för världen men på många sätt har jag bara blivit mer praktisk. Jag har förstått att jag löper mindre risk att bli rånad om jag inte har något av värde och ju mindre saker jag har att hålla reda på, desto mindre saker tappar jag bort.

Det hjälper också att veta att allt jag äger kommer jag att behöva bära på ryggen. Ju mindre jag har = mindre ryggont. En minimalistisk livstil är i mina ögon mer praktisk än spirituell men gränserna kanske inte är lika skarpa som jag tidigare trott.

*

När jag sitter i bussens mörker och tampas med mitt huvud kommer jag att tänka på mina tidiga morgnar i Oslo. Under vintertiden brukade jag ta spårvagnen till lagerlokalen där jag arbetade och mer ofta än jag vill erkänna missade jag vagnen som skulle ta mig i tid till jobbet.

Verkligheten i Oslo är mer skarp än Thailand och på de lysande informationstavlorna stod det exakt hur försenad jag skulle bli till jobbet. Det enda jag kunde göra var att snällt vänta på nästa spårvagn och spendera tjugo minuter genom Oslos utkanter. Inga pengar, önskningar eller magiska formler skulle göra mig mindre försenad – det var bara att acceptera.

*

När lamporna tänds märker jag att tankarna flutit in i drömmar på samma sätt som natten blivit till morgon. Jag och min lillasyster roffar åt oss vattenflaskor, skor och tröjor som ligger utspridda vid våra säten och försöker gnugga sömnen ur ögonen.

Innan vi lämnar bussen bakom oss springer en av pojkarna från bussbolaget fram till vår grupp och undrar om det är någon som glömt sina sandaler. Vi utbyter ett leende när han lämnar över mina kvarglömda ting och själen känns lätt när jag på nytt befinner mig i Chiang Mai, denna gång med min syster.

Vi vandrar längst med välbekanta gator tills vi når det hostel jag brukar bo på. På avstånd ser jag hur den grå byggnaden har renoverats helt och nu är målad i en snygg kombination av rött och vitt. Vi tar oss förbi den nya lobbyn som nu huserar ett biljardbord och nyinköpta möbler och fortsätter till vårt rum.

Väl där öppnar jag upp min väska och konstaterar snabbt att pengarna är borta. Jag funderar på om mina tusenlappar kommer hjälpa en fattig familj eller spenderas på en galen kväll med grabbarna. Jag tänker också på den obekväma färden och hur en av killarna legat nere i ett mörkt bagageutrymme och rotat igenom mina underkläder och gamla träningskläder.


Bestulen i Thailand www.MatiasAndres.com


3000 kronor är en väsentlig förlust för mig som digital nomad men jag väljer att se det som priset för en nyttig läxa.

Det visar sig att hotellet är betydligt bättre än sist och vi spenderar ett par glada dagar i en av mina favoritställen i Thailand Solen skiner och några dagar senare känns hela upplevelsen som ett minne blott. Jag har accepterat att jag för första gången blivit bestulen men jag accepterar det inte för att jag vill men för att jag måste.


Jag kommer sammanställa en lista över bra tips som gör att du slipper samma problem som jag upplevde. Skriv gärna dina egna tips i kommentarsfältet


Gillar du vad du läser? Följ med på min Facebook-sida och titta in på min Instagram där jag postar bilder från mitt liv i Sydostasien. Just nu är jag i Pai i norra Thailand, en perfekt plats att leva några lugna veckor efter storstadens hetsiga atmosfär.

Lämna gärna en rad – jag besvara dem alla så gott jag kan ♥