Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dagsutflykt till fladdermusgrottan i Battambang

En av Kambodjas sömnigaste städer har även ett av landet mest aktiva nattdjur – den kambodjanska fladdermusen.

DSCN2801.JPG

Foto: Matias Andres

Efter att ha flyttat till Battambang från Phnom Penh har det blivit ett flertal småutflykter som alla varit härliga överraskningar. När min kompis Niklas kom på besök passade jag på att åter besöka ett av de ställen som vi bekantade oss när vi först lärde känna dessa delar av Kambodja.

Battambang Bat Cave, eller Sampeou Mountain som det heter på khmer, ligger ca 12 kilometer utanför stadskärnan och du kan antingen ta en cykel, tuk-tuk eller scooter hit. Pris för en tuk-tuk-tur borde ligga runt $ 6-10.

När man närmar sig på de dammiga vägarna träder ett grönskande bergsområde fram och längst upp finner man en pagoda och tre grottor: Pkasla, Lakhaon och Aksopheak. Vägen är lätt trafikerad och vid bergets fot har diverse försäljare slagit upp små matstånd med traditionell mat och lockar västerlänningar med både förfriskningar och frukt.

För att besöka pagodan på toppen kommer du att behöva betala en entré på $3 per person men som vanligt i Kambodja är det osäkert om pengarna går till att restaurera området eller om de åker rätt ned i fickan på girighetens hantlangare.

DSCN2762.JPG

Foto: Matias Andres

Efter att vi betalat entrén blickade vi upp mot de hundratals av trappsteg som skulle ta oss hela vägen till toppen. Männen vid foten av berget sa att det var närmare tusen trappsteg men sanningen ligger nog närmare en tredjedel.

De ojämna trappstegen täckta med grön mossa gav promenaden en äventyrlig touch men det blev genast mycket intressantare när vägen delade sig och slutade abrupt i vegetation. Vi valde att ta oss närmare de tornande byggnaderna som skymtade bakom träden och hamnade snabbt i famnen på en gyllene Buddha-staty.

Vägen fortsatte vidare upp mot ett tempel omringat av stora statyer som avbildade diverse karaktärer från kambodjansk folklore och buddhism. Strax efteråt stötte vi på ett par som också irrat bort sig i sin väg till toppen. Runtomkring oss hade även ett stort antal apor börjat samlas och vägen tycktes sluta i tät växtlighet kantad av sopor.

Det dröjde dock inte lång tid innan en ung flicka pekat oss i rätt riktningen och endast några minuter senare kunde vi skåda kilometervis över det kambodjanska landskapet som varvades med både tempel, grönska och enkla boenden.

Ett par våghalsiga ungar lekte nära kanten som bjöd på ett fall på flera meter utan någon säkerhet mer än en träpinne i knapp knähöjd.

Bat Cave var även inkluderat i artikeln "Sömnlös i Battambang"

DSCN2766.JPG

www.MatiasAndres.com

På vägen ned försökte vi även hitta ingången till de så kallade Killing Caves men då solen började gå ned var det dags för dagens höjdpunkt: fladdermössen.

Sampeou Mountain är känt för att inhysa miljoner av fladdermöss i olika storlekar och strax efter solnedgången kan man se dem strömma ur en stor spricka vid sidan av berget.

Spektaklet bevittnas dagligen av turister från hela världen och det är en fascinerande syn att se den stadiga strömmen av bevingade djur röra sig som en enda organism ut i kvällsmörkret.

När kvällen helt lagt sig över dagen letade sig även ett stort antal insekter ut och vi spenderade merparten av hemvägen med att plocka bort små kryp ur våra dammiga kläder. Himlen tonades ut i ett blåskimrande mörker och gjorde oss sällskap hela vägen hem till Battambangs upplysta gator.

Se hela spektaklet:

https://www.facebook.com/MatiasAndres.Writing/vid
eos/1569362943372113/

Gillar du det du läser? Gör ett besök på min Facebooksida eller kika in på min Instagram för bilder och berättelser från Kambodja och resten av Asien.